2010. december 23., csütörtök

Döntések

Bizony, komoly dolog az élet, minden történést döntések előznek meg. Néha,  mikor rossz dolgok történnek velünk, úgy érezhetjük, nincs befolyásunk a dolgokra. Pedig mindig van. Döntéseken múlik. Ma azért rossz/jó nekem, mert egy előző döntésem ezt eredményezte. Persze nem arra gondolok, hogy elesek a jégen, vagy leég a hátam a napon, de persze ezek is döntések eredményei, csak ezek a kisebb rossz kategóriába tartoznak.
Én most ilyen teljesen általános dolgokra gondolok, mint például megvenni-e a gyerekemnek a huszonnyolcadik csomag cukorkát, mikor tudom, hogy nem tesz jót, vagy kólára szoktatni gyümölcslé esetleg víz helyett.
Mert biztos, hogy egyszerűbb megvenni amiért nyávog, mert akkor abbahagyja. Viszont ez a döntés egy sor jövőbeli rossz dolgot eredményez/het.

A gyerekek kapcsán sok olyan döntést kell meghoznunk, amiért utálni fognak, hisztizni és balhézni velünk, de sajnos muszáj, mert talán kicsit több dolgot látunk előre, saját tapasztalataink alapján.
Már ha elég tudatosak tudunk lenni. Ami nem mindig könnyű. Mert fáradt vagyok, lestrapált, figyelnem kell a másik gyerekre is, most több figyelem kell a kicsinek, nagynak stb.

Vagy azt mondjuk, hogy ha milliárdnyi légy eszik szart, akkor az nem lehet olyan rossz.
Na ezt nem mondjuk.
Vagy mégis?
Mikor megvesszük a tejszeletet, szintetikus vitaminokat, növényi alapú tejterméket - és sorolhatnám sok oldalon át - ezeknél hihetjük, hogy na most jót tettünk, de csak egy sor reklámnak hittük el, hogy a szar ehető.

Attól, hogy egy bizonyos csoki reklámjában pár éve az volt, hogy "ha igazán éhes vagy" attól még nem lett az a vasárnapi ebéd ugye?
Vagy van aki elhitte, hogy a cukor az energia? Egy agyoncukrozott sok E betűs keksz reggelire, adja meg azt az energiát, amivel átrepüljük a napot és minden sikerül?

Csak egy rövid eszmefuttatás. Nem olvastam sehol, én okoskodtam ki, lehet hogy hibás, bár nem hiszem.
Ha az egészségesebb, jobb alapanyagokból lévő dolgok drágábbak, akkor a margarin miért sokkal olcsóbb mint a vaj?

Nézzünk pár dolgot, ami médiaigazság:

a sovány a szép
ha nincs virsliszád és lufimelled akkor senki vagy
ha nincs sportkocsid és lufimellű nőd, akkor senki vagy

Azért ha szétnézünk, vagy tükörbe nézünk, láthatjuk, a legtöbb ember nem ilyen világban él. Aki okos, az kiröhögi az ilyen műembereket.

Akkor miért kell elfogadni a többi, elénk tálalt, jól menedzselt "tényt"??


ha itt a tél, akkor forróitalokat kell inni a gyógyszertárból
  (tudta valaki, hogy fenti cucc csak sima aszpirin ízesítve, az aszpirin pedig a fűzfakéregből származó szalicilszármazék, ami hosszú távon gyomorvérzést okozhat? )

a génmódosított kaja jó
az influenzaoltás jó
a H1N1 csak úgy lett
a tudósok keresik, és nem találják a rák ellenszerét
a tejet pasztörizálni kell
az állati zsír egészségtelen
a kóla jó
csak a vakítóra fehérített lepedő tiszta, egészséges, másban aludni sem lehet
ha izzadt vagy, és nem kensz magadra aluminiumoxidos dezodort, nem is vagy ember

s a t ö b b i 

A lényeg, mi hozzuk az életünkben a döntéseket, NEM kell megvennünk ezt vagy azt, igenis meg kell nézni, mit teszünk automatikusan a kosárba, néha szelektálni kell az úgymond szükséges cuccok közt, mert van, ami nélkül lehet élni, és ez még nem igénytelenség.


A gyerekeinket pedig mi tanítjuk, amit tőlünk lát az fog belé ivódni, ha egy darabig nem veszünk párizsit, akkor leszokik róla és érezni fogja hogy milyen büdös valójában, egy darabig lehet, hogy tiltakozik a házi kenyér ellen, de hamar rájön, hogy a boltitól nem lehet jóllakni, a hamburger pedig nem rossz és egészségtelen, csak nem a mirelit húspogácsát vagy a mekist kell megvenni.

És én azt is elhiszem, hogy egyszerűbb hinni:

hogy a tévé és a reklám igazat mond,
akit fehér köpenyben megszólaltatnak az csak okos lehet,
a tudósok kimutatták, de ugye ezek a dolgok a profitról szólnak.

Továbbá kisgyerekként megtanítottak minket arra, hogy reflexből tanuljunk, azaz adott kérdés feltevésénél nem gondolkodni kell, hanem a sablonválaszt benyögni, így amit ránk okád a tévé és a rádió azt elhisszük, a téglabeszéddel válaszolunk, ha valaki arról beszél, talán nem így kellene, "valamiben meg kell halni", ha egészségesen akarok élni semmit nem ehetek/vehetek" stb.
És a legjobb: "nem vagyok elég gazdag, hogy egészségesen éljek"
Kérdés: ahhoz elég gazdag, aki ebben hisz, hogy gyógyszereket vegyen? Hogy lerobbanva kiessen a munkából?
Szerintem pont a kispénzű, a szegény nem engedheti meg magának, hogy egészségtelen dolgokat egyen/vegyen, mert gyógyítani drágább, mint a jó állapotot fenntartani.
Nekem is olcsóbb a havi egy kiló fokhagymás méz a gyerekeknek, mint akármilyen köptető, köhögéscsillapító vagy antibiotikum.

Ennyi, várom a véleményeket :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...