2011. március 17., csütörtök

Ráérek

Mivel üldögéléssel gyógyítom a derekam, ráérek írogatni. Fél óra munka után 10-15 percet ülnöm kell.
Mondanivalóm is van, így írok ide.
Folytatnám a méregtelenítési leírást, ahogy nálunk zajlik.
Teljesen átállni mondjuk makrobiotikus vagy sok nyers zöldséges konyhára hirtelen lehetetlen.
Viszont az alapanyagokon könnyű változtatni, amit a főzéshez használok.
Elsőnek megszüntettem a felvágottakat, virslit, egyéb húsipari hulladékokat.
Vittek a gyerekek margarinos-zöldséges kenyeret, vagy csak gyümölcsöt a suliba.
Majd kiszórtam a margarint is, úgyis utálatos egy kaja.
Hidrogénezett étolaj. Benzinnel csírátlanítva. Egy darabig majonézt tettem az uzsira a zöldségszeletek alá, de a bolti majonéz miből is van? Olcsó étolaj, tojáspor, kaka.
Vettem hidegen préselt olíva olajat meg házitejfölt és a majonézt is csinálom. Plusz megnéztem a Tudatos vásárlók oldalon, ami nálunk van tejgyár egy bizonyos terméke, az aránylag jónak mondható. A házival nem veszi fel a versenyt, de jó.
Ha pedig marad tej amit meg lehet altatni sütibe vagy túrónak, annak a tetejéről le szoktam szedni a tejfölt. Na az igazán fantasztikus.
Elsőre fura, mint a házitej is, érdekes íze van, de ha belegondol az ember, két egyforma alma sincs a fán.
Mitől lenne mindennap ugyanolyan ízű a tej?
Vagy a szappan, amitől elmúlt a Kira sok szemölcse, rendeltem még belőle, és csak az illata volt ugyanaz, a külleme más. De ez a természetes dolgoknál megfigyelhető. Kétszer sosem ugyanolyan.

Most vajat tartunk itthon margarin helyett, ami drága ugyan, de ha elfogy és nincs épp pénz rá, akkor ott a majonéz perspektíva. Ma találtam egy helyen különböző pástétom fajtákat, lencséből és hasonlókból, amik szintén jók kenyérrel.
Aztán ott van a kőrözött, azaz nálam tejfölös túró, vagy mint legutóbb, a tejfölös feta reszelt céklával.

Én az olajat sütéshez nem használom, zsírral dolgozunk, mert az olaj büdös. Beleeszi magát az ember bőrébe, hajába, minden olajszagú tőle.
A hidegen sajtoltak nem ilyen tulajdonságokkal bírnak, de azért a zsír sem rossz, és nem büdös.
Káros? Normál mértékben, normál életvitel mellett nem hiszem. Ha mondjuk nem fagyasztott krumplit veszünk pulykafalatkákkal a tecsóban napi szinten (én sosem), akkor jó.
Az, hogy egy sejt vagy szerv elkezd rosszul működni, nem valószínű, hogy a zsírtól vagy vajtól van. Ott van a vízhiány, a kevés és rosszul megválasztott folyadék miatt.
Ezeknek utána kell olvasgatni, nem az ipar hazugságait elfogadni és szajkózni.
Mert a hazugságok adják el a termékeiket. Ne dőljünk be!
Mai történet.
Szilike kitalálta, csináljak neki csokis kekszet. Gondoltam az az egy maradék neves kockamargarin még elfér benne, azzal csináltam. Minden más alapanyag jó volt, sülés közben mégsem jó kis sütiillatot éreztem, hanem büdöset. Nem volt romlott semmi, minden ugyanúgy készült mint eddig, de pár hét alatt elszokott az orrom a margarin szagától.
Kira hazajött, megkóstolta, azt mondta furcsa íze van.
Ennyi kellett. Pár hét, és elszokunk a gagyi dolgoktól, már rossz ízűek, rossz szagúak lesznek.
Olyanok amilyenek mindig is voltak, csak nem látjuk, érezzük.
Anno, mikor még én is hittem a jól menedzselt hazugságokban és olajat használtam, addig nem éreztem büdösnek, amíg valaki máson vagy másnál nem voltam kitéve neki.
Akkor gondolkodtam el először, hogy mikor sütök valamit, utána nekem is ilyen "kellemes"szagom van.

Ebben az egészben több dolog rossz ám.
Újratervezni és megvalósítani egy ötgyerekes háztartás mindennapjait nem könnyű, és ezen az úton elindulni csak hittel lehet. Nem Istenhitre gondolok, hanem tudatára ébredni a minket körbevevő rengeteg hazugságnak és gagyi dolognak, messziről elutasítani azokat. Ehhez hit kell. A hithez pedig bátorság, szerintem. Plusz a lusta beletörődést is le kell győzni, de ha ezek egyszer megvannak, és felnyílt az egyén szeme, na akkor van b+ és úristen!
Erről az útról visszatérés pedig nincs. Ha tudom, hogy leprás a szakács, bemegyek abba az étterembe?
A bekezdés elején írtam, több dolog rossz. A rossz itt, ebben az esetben pozitívan értendő.
Jobb felébredni az alvók közt, és gyakorlatilag egyedül lenni, mint velük együtt aludni a kábítás takarója alatt.

1 megjegyzés :

  1. A zsír kérdéshez elfelejtettem, nem mindegy ám milyen zsír, mert a préselt az büdös. A "házi" megnevezésű sütéssel kinyert a jó. Ez általában olcsóbb is.

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...