2011. március 19., szombat

Valahogy szar ez az egész...

...modern világ.
Mindenről, ami modern, előbb-utóbb kiderül, káros. Vagy az embernek, vagy a környezetnek, esetleg mindkettőnek.
Modernizálták a dolgokat, hogy időt nyerjenek, hogy többet lehessen dolgozni, azért, hogy a modernizált világ többletenergia felhasználását ki lehessen fizetni.
Esetleg a fejlesztett cucc miatt keletkező környezetromlást meg lehessen reparálni, hogy ne pusztuljon ki az emberiség.
Miért van minden sarkon bank, ha nincs elég ügyfél? Ha egymástól csábítgatják el őket, ha a lobbizással össze kellett hozni, hogy utalva kapja az ember a fizuját, hogy minden pénzmozgásért fizetni kelljen, satöbbi.
Nem hiszek abban, hogy a szocializmus jó volt, hiába mondják, hogy akkor legalább volt munka, volt lakás, volt étel.
Persze.
Egy adott emberre való munkaadagot három-négy ember végzett, hogy mindenkinek jusson munkahely.
Jutott pénz rezsire?
Persze.
Minden átalányos volt, papíron rendben, de hatalmas hiányokat termelt minden iparág.
Közbeszúrhatok egy erre vonatkozó jó poént is, hogy ne legyen annyira gyászos hangú ez a cikk:

Bármennyire jó volt akkor még a magyar ipar terméke, az embargó miatt nem vette senki, csak az oroszok.
Nos, mivel be sem nagyon jöhetett semmi nyugati, az ember örült annak a két nadrágjának, mert legalább volt mit felvenni.
Én persze akkor még gyerek voltam, közgazdász vagy történész sem vagyok, én csak laikus szemmel látom azt az időszakot, de nem sírom vissza, mert szerintem egy hazugságra épült világ volt, amiből a szar még mindig itt van. Értsd ezt úgy, hogy a rendszer elmúlt, de a bürokrácia, a feleslegesen sok papírmunka és társai még megvannak.
Mondjuk azt pozitívumként kell említeni, hogy lakhelye volt mindenkinek, hogy inkább a hatalmas lakásokat felosztották, hogy mindenkinek jusson valami kis zug.
Ami engem most kicsit elszomorított, hogy eszembe jutott, mikor a Kira 4-5 éves volt, sétáltunk az akkori lakhelyünkön, és láttunk egy hatalmas üres panziót. Kérdezte, hogy akinek nincs lakása, az miért nem lakhat az üres házakban?
Ez egy olyan kérdés, amit én sem nagyon értek.
Miért kell valakinek több ingatlan, minek a termőföld, ha parlagon hever, miért kell kutyát szaporítani, ha telis tele vannak a menhelyek, és nem ám akármilyen állatokkal, hanem komoly fajkutyákkal.
Akik valaha valakinek kellettek.
És az emberek, akik tök mindegy kinek a hibájából vannak ott, ahol vannak. Hiszen mindenki hibázhat, viszont a hibáink következményeit mi sem látjuk előre.
Lehet elhúzódni egy hajléktalantól a buszon, mert büdös, de emberként bánni vele vagy szólni hozzá, az nehéz.
De miért?
Képzelje el mindenki, az az ember is volt egyszer baba, gyerek, reményteli ifjú, friss, boldog házas, esélyekkel indult az életének, ami valahol elcsúszott. Ismétlem, mindenki hibázik, bárki kerülhet méltatlan helyzetbe.
Szóval minden hajléktalannak volt anyukája, aki szerette, hitt benne, szeretettel nevelgette, és sosem gondolta volna, mi lesz a gyereke sorsa.
És ne essünk abba a tévedésbe, hogy majd az iskolák megvédenek, mert lecsúszni a legmagasabbról a legkönnyebb.
Tehát összegezve, én nem értem, azt, amit nehéz megérteni annak, aki nem ilyen világban él, annak, akinek az a természetes, hogy a családok együtt vannak, hogy az élet minden formáját tisztelni kell, a Föld így nagybetűvel, de kisbetűvel írva sem az egyes emberé, hanem mindenkié.
Hogy aki bajba kerül, az segítséget kap.
Nem kell félreérteni, én nem akarok a civilizációtól távol a vadonban élni, ősemberként, csak valami jobban élhető világot szeretnék magam körül látni.

Állítólag (Krisztián szerint) azért nem jó amit írok, mert belekeverem az érzéseim, és az érzékenységem szabadjára téve sebezhetőbb leszek.
Azt hiszem, az már kiderült, annak aki olvas, nem fogok a tök egyforma napjaimról írni minden nap, hanem inkább olyasmiről, ami foglalkoztat, ami épp megérintett.
Amiről nem tudok senkivel beszélni, mert nem nagyon van társaságom, viszont valahogy ki kell adni, mert megfojt.
Ez a zene pedig idekívánkozott, hallgassátok.Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...