2011. április 5., kedd

Mennyi támadást kell kivédeni?

Egy gyereknek?
Én pozitív szemléletre óhajtom nevelni a gyerekeim.
Tőlem sosem hallottak olyat, hogy "megfázol, leesel, fájni fog ez vagy az", stb.
Olyat igen, ha elesnek vagy megütik valamilyüket, hogy elmúlik.
De ez mind nem elég, mert rengeteg rossz behatás éri őket, más felnőttektől.
Anyám már félig-meddig megszokta, hogy nem mondunk ilyeneket egy gyereknek, de az idegenek?
Szalad a gyerek az úton, a minimum amit kap, hogy "vigyázz, elesel" vagy ami tegnap akasztott ki, hogy "ne szaladj, mert fájni fog a torkod" hábbasszameg, ez meg honnan jön???
Én azt mondom, szaladj, ess el, és állj fel!
Mássz fel, ahová mersz, ugorj le, ahonnan mersz, mindegy, csak legyél gyerek! Fuss, szaladj, egyél jeget, télen fagyit, és minden oké lesz.
Nem bírom a felesleges károgást, de sajnos nem a pozitív szemlélet terjed, hanem ezt tanulják a fiatalok is a szüleiktől.
Azt hiszi sok ember, ha ilyeneket mond a gyerekének, az a törődés. Pedig dehogy! Ezek akárhonnan is nézzük, átkok. Jó kis programok az agynak, hogy ha hideg van, küldjön betegséget.
Ha szalad a gyerek, küldjön torokfájást(?).
Én elhiszem, hogy mindenki aggódik a gyerekért, de ez BÁNTÁS!!
Aggódásba csomagolt bántás.
Azért vegyél fel cipőt a hóba, mert fázni fogsz. Fázni nem jó. De megbetegedni, csak ezért nem fogsz!!
És három negatív szó: Nincsen Semmi Baj...

Nagyon fontos az, miben hisz egy gyerek. Abban, hogy ha ezt vagy azt csinálja, baj éri, vagy abban, hogy bármi baj éri, ki tud mászni belőle, meg tudja oldani.
Ott kell lenni mellettük, segíteni, ha nem tudnak egyedül megoldani valamit, de meg kell adni a lehetőséget.
Leírhatnám, miként jutottam el idáig, hogy 17 évesen kezembe került az Agykontroll, és rá kellett jönnöm, bizony a negatív szemlélet sehová nem vezet, de hiába végeztem két tanfolyamot, sajnos keveset gyakorlom, mostanában kezd érlelődni újra, hogy relaxáljak többet, de nem ez itt a lényeg.

Senki nem akar rosszat a gyerekének. Aggódik viszont mindenki, nehogy baj érje.
Én pedig nem akarom megmondani senkinek, hogy csinálja, de az én gyerekeim hagyják békén az ilyenekkel. Anno az oviban, Szabolcsnál elmondtam, nagyon önálló, nem lehet irányítani az öltözködés szempontjából. ha melege van, akkor februárban is le fogja venni a pulóvert. Főleg, hogy mi nem csinálunk trópusi meleget a lakásban, az oviban viszont döglesztő hőség van.
Visszatérve, ismételni tudom csak magam, akkor tesszük szerintem a legjobbat nekik, ha megtanítjuk elesni őket. Menjen csak esőben is az udvarra, rá kell adni gumicsizmát és esőkabátot, de ha kint akar lenni, menjen. Télen egyen havat, mert szereti. Csak meg kell mutatni neki, hogy a tisztát egye, ne a letaposottat.
Ha fel akar mászni a létrára, másszon.
Persze kamikáze én sem vagyok, nem hagyok mindent, de normális, egészséges határokat szabok, nem burkolom be őket úgy, hogy az első fuvallattól felboruljanak.
De az viszont sajnálatos, hogy el kell magyaráznom az 5 éves fiamnak, hogy nem akar rosszat a néni, de ne vedd figyelembe amit mond. Meg kell hallgatni, de magadban tudatosítsd, hogy ez nem igaz.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...