2011. május 31., kedd

Félelmek és gátlások--agyalgatás

Ha félek valamitől, attól meg akarom óvni a gyerekeim és egyéb szeretteim. Vannak ugye az irreális félelmek, erről már írtam. Nem nevelem a gyerekembe a bogaraktól való irtózásom, sőt, igyekszem a természetes undorukat elfogadássá változtatni azzal, hogy természetesen viselkedem a bogarak közelében, nem pedig az irtózásom mutatom ki.
Szabolcs anno mindig megállt, ha autó jött az úton. Nem tudom, városban hogyan viselkedett volna, akkoriban kocsival jártunk, városban, forgalmas út mellett nem gyalogolt, de gyanítom, ott azért nem állt volna le minden kocsi miatt. Szilinek szólok, ha kocsi jön, mert nem mindig figyel oda. De akkor megáll, várja, hogy elmenjen. Itt most arról van szó, mikor sétálunk pl. az oviba, és csak pár kocsi közlekedik. Járdát nem használunk, csak félreállunk. Ahol jó a járda, ott természetesen azon megyünk, és akkor ilyen gond nincs. A lényeg, hogy olyat nem mondtam és nem is mondanék, hogy vigyázz, elüt, és társai, mert nem félelmet akarok beléjük nevelni, hanem figyelmet.
Ha valamitől fél valamelyik, akkor igyekszem legjobb tudásom szerint elmagyarázni, mi is az, és van-e oka félni. Ettől még elmúlni nem fog rögtön, de idővel észreveszi, amiről beszélek, hogy például a pici pók vagy hangya aranyos, és olyan pici, hogy ha akarna sem tudna igazán bántani. Önmagát pedig meg kell valahogy védeni, ezért csíp vagy harap. Szerintem ez az, ahogy ezt a dolgot kezelni kell.

Nekünk volt dogunk. Kettő. A második hozzánk kerülésénél Szabolcs alig volt másfél éves, és félt tőle, mert nagyon nagy volt. Apránként viszont ez elmúlt.

Lehet persze másképp is, lehet azt mondani, hogy a kutya/macska/akármilyen állat fertőzést terjeszt, undorító leszel ha megsimogatod, mossál kezet, sőt inkább vágd le a kezed.
Oké, mossál kezet, de ha elfelejtetted, akkor sem lesz semmi.
A lényeg itt, hogy aki fél a fertőzésektől, mert őt is úgy nevelték, és elég mélyen be van plántálva, az továbbadja. Akire mindenért rászólnak, az is ezt fogja valószínű tenni a gyerekével. Itt jön a "Nézd meg az anyját, vedd el a lányát", de tovább megyek, átírom: Nézd a szülőket, és láthatod milyen lesz majd életed párja. Mindegy a neme. És persze kivételek itt is vannak, van aki a szülői mintát viszi tovább, van aki pont az ellenkezőjét. Mert elég korán rájön, hogy neki ez nem annyira jó, és ez a felismerés meg is marad az évek alatt, míg a szülői védőszárny alatt él, és akkor mikor neki is lesz családja, akkor másképp csinálja.
De akkor is lesznek mélyen beivódott, tudatos szintre el nem érő dolgok, amikben követi a mintát.
Nagyon-nagyon ébernek és tudatosnak kell lenni, mindent alaposan elemezni, és megoldásokat is keresni/találni ahhoz, hogy ki lehessen a rossz minta továbbadását minden szinten kerülni.
Szerintem ebben az a fontos, hogy mindent megtegyünk amit lehet. Mert akkor nem fogunk a 30 éves gyerekünkre úgy nézni, hogy "Úristen, mintha anyám/apám lenne." Kivéve, ha ez minket nem zavar.

Itt a vége felé kicsit eltértem a tervemtől, nem arra felé ment a kezem a klaviatúrán, mint terveztem.:))


Visszatérek egy kicsit.
6 éves korig más rezgésszinten működik az ember, az agy normál állapota, szintje az alfa állapot. Ez az a szint, amit az agykontrollban használunk, ezen a szinten programozunk. Nem akarok itt a különböző szintekbe részletesen belemenni, itt is lehet olvasni róla, és sok más anyag is van róla a neten, de ha 6 éves korig alfa szint van, akkor ami addig ér mint hatás, az tartós igaz? Kell az nekünk, hogy a 20 éves gyerekünk ideggörcs legyen egy kutyától vagy póktól? Hogy irreális félelmet mutasson bármivel kapcsolatban?

Igen, vannak ilyenek, akik a saját félelmüket átültetik, hogy hamis biztonságban tudják a gyereküket.
Holott, maradva a kutya példánál, ha többször is gyakorlatban megmutatjuk neki, melyik jel mire utal a kutyánál, a farka, füle tartásából mire lehet következtetni, hogy kezeljünk egy félelemből morgó kutyát, satöbbi, annak nagyobb a haszna, ha ezeket megtanulja.
Szerintem ez nem egy vitás kérdés.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...