2011. június 20., hétfő

Erdei séta

A két kisebb fiúval csavarogtunk egyet. Eredetileg egy negyedórás sétát terveztem, de kimentünk a tisztásra, ami lassú tempóban fél órányira van.
Megbeszéltük a tölgyfák, a tündéreik, és manóik dolgait, szedtünk vándorbotot a földről.
Jártunk az "Ezer lepke földjén", az út amin járunk, a lepkék ivóhelye. A sárból szippantgatják ki a nedvességet, ezért szoktuk nyáron a ház körüli udvarrész füvetlen részeit meglocsolni, mert gyönyörű lepkék és pillangók járnak hozzánk inni.
Plusz ott van még a fürkészdarázs, aki a sárból építi a költőfészkét.
fürkészdarázs
Kicsi, csúcsos végű hengert épít a sárból, majd mikor kikelt a kisdarázs, az odú elvégezte dolgát, ott hagyják. Lehet letakarítani a konyhaszekrényről, vagy mint tavaly, a könyvespolcról. A gépasztal melletti könyves szekrény egyik könyvére építettek.
Amikor ott ültünk, meg lehetett figyelni, ahogy berepül, zizeg a sárral, és kimegy.
Nem bánt senkit, nem egy zavaró élőlény, nem lenne érdemes piszkálni.
Szóval az erdőben, az úton szerintem a lepkéknek hozzáférhetőbb a sár, mint a dús aljnövényzet alatt. Ezért az úton rengeteg van. Néhány helyen olyan érzés volt átmenni, mint az állatkert lepkeházban, a röpködő színkavalkádban.
Ahol pedig még sár is akadt, ott meg lehetett figyelni a szarvas, vaddisznó és lópata nyomokat is. Bár ez utóbbi valószínű emberkísérettel közlekedik az erdei úton.
felhők a tisztás felett
Kimentünk a tisztásra, Szabolcs a vadlesre akart felmenni, de méteres csalán vette körbe, így ez kimaradt. Elindultunk visszafelé, a botokból fűkaszák lettek.
lepkevizsgálat
Bár a Szili most a gőztisztítóba zúgott bele, a padlásajtót nyitogatja, mert a feljáróban, a létra alatt van a mi gőztisztítónk. Most kivágott egy képet az egyik újságból, azt hurcolja. Mikor elindultunk az erdőbe, mondta, hogy majd vegyünk akkor egy gőztisztítót. Az erdei séta közben.:))
kisfiú a nagy rétenszél miatt földre simuló lepkék
Szóval hazaúton sem történt semmi izgalmas a lepkéken kívül. Nagy szél volt, de azért a fákat nem csavarta ki.
Viszont a lepkék, mikor nagyon fúj a szél, lesimulnak teljesen a talajra, mintha kivágott papírlapok lennének.
Hazafelé kérdezte egy szomszéd bácsi, gombázni voltunk-e, de szerintem az a sűrűben van, oda azért nem mennék a kölykökkel. Szilinek így is kellett a kezem, ott ahol egyenetlenebb volt a talaj. Összegezve: jót sétáltunk, kellemes volt az idő, látványos volt az erdő. Szilike otthon megkért, húzzam elő neki a használaton kívüli mosógépet, mert megvizsgálná. Mondom, majd apád, ha hazajön, mert nekem nehéz. odajön, mosolyog, a biztató félmosolyával, és azt mondja:
- Olyan szép kezed van. Elbírod ugye? Vedd ki, kérlek.
Erre persze kivettem neki. Most boldog, szanaszét vizsgálta már.

2 megjegyzés :

  1. Sziliből tuti műszaki ember lesz:)Érdekeseket írtál az erdőről, köszi:)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen, és már a gőztisztítót vizsgálja a mester a szobában...:))

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...