2011. július 1., péntek

Tojásmosás

Olvasgatom a heti NőkLapját, az első pár oldalon rögtön két dolog szúr szemet. Az egyik csak félreolvasás, írja, hogy bizonyos ételeket fokozottan ügyelve kell tárolni. Felsorolás x, y, z, és madártej. Én persze madárfejnek olvastam, és még el is gondolkodtam, ki a franc eszik madárfejet...
Ja, így jár aki főzés közben olvas :)
A másik, hogy ilyenkor alaposan meg kell mosni a tojást hűtőbe pakolás előtt.
Na ezen lepődtem meg, de anyámmal elbeszélgetve nem is csodálkozom, hogy ilyen megjelenik újságban, hisz neki is ezt tanították a vendéglátó suliban. Sőt, azt mondja, munkahelyen hipós (!) vízzel végezték ezt a melót.
Én pedig úgy tudom, hogy a tojás héja porózus, azon beszivárog a vegyi cucc, és max. száraz kefével szabad a szart lepucolni róla, megmosni pedig közvetlen felhasználás előtt szokás.
Egyébként nem ez az első, hogy újságban leírt dolgon fennakadok, mert nagyjából olyan felületesen ellenőrzik a közepesen komoly újságoknál is az infókat, mint egy pletykalapnál.
No mindegy, a fent nevezett újságot sem az ilyen tanácsok miatt, hanem pár újságíró cikkei, írásai miatt veszem meg.
Szóval mindenki azt csinál a tojglikkal amit akar, de azért ijesztgetni nem kéne az erre fogékonyakat, aki nem én vagyok, de láttam már pár érdekes esetet.
Láttam én már mindentudó "háziasszonyt", aki a darált marhahusit lemosta bifsztek készítés előtt.
Vagy aki felforralja a tartós tejet is, nehogy egyetlen mikróba is élve maradjon benne.
Bár nem szorosan ide tartozik, de olyat is, aki az elsózott babfőzeléket megcukrozta, hogy ellensúlyozza a sót :))
Én valahogy a fertőtlenítős szappanokhoz sem vonzódtam anno, mikor elterjedt itthon.
A bőr természetes baktériumállományát sem pusztítjuk, akkor a tojáska védőrétegével mi van?
Befelé nem megy a baci a csirkeszarból, tényleg elég azt lekaparni óvatosan. Ha zavar a hűtőben a tojás, és fél valaki, hogy egy gaz baci átugrik a paradicsomra, akkor a tojást nem kell kipakolni a dobozból, amiben hazaérkezik. Azzal együtt kell leparkolni, majd használat előtt lemosni.

Más kérdés.
Itt elmélkedve eszembe jutott az a csaj, aki a szilveszteri maradék főtt virsli állományt lefagyasztotta, hogy majd megeteti a családdal. Fagyott főtt virsli, kiengedve......... nem kell részletezni.
No a 200/kg teszkóvirsli "friss" állagára sem térek ki, de azt nem értem, mi a jó francért KELL szilveszterkor a virslizabálás éjfél után? Piás gyomorra a szójás bőrcafrangos trutyi a legjobb? He?
Még egy zsíros kenyér is tisztább élelem mint az.

...Pár száz sort már kitöröltem,  inkább nem folytatom.

1 megjegyzés :

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.