2011. október 24., hétfő

Gyógyszerügynökök-mindenhol

Ott vannak mindenhol.
El akarják adni a sok felesleges terméküket, mindegy kinek, mindegy milyen áron.
A legális drogterjesztők hálózata.
Csak nem mariskát vagy kokót árulnak, hanem influenza és bárányhimlő oltást.
Az emberek meg mint jól működő függők, időről-időre megjelennek az orvosi rendelőben az éves adagjukért.
A pénteki napon lettem ettől kicsit zaklatott, mikor az egyik rádió reggeli műsorában kapott helyet ez a néphülyítés. Akkor eltekertem a rádiót, de lépten-nyomon belebotlunk a reklámdömpingbe, hiszen szezonja van.
Igaz, én nem vagyok átlag gondolkodású ebben, mert a bacik rosszaságában sem hiszek, nem vagyok csonkabandi, aki végrendeletet irat, ha ráköhint valaki, igaz, azért a lepratelepen kissé paranyuszi lennék én is...
De ettől messze vagyunk, egy megfázásos takonykór még nem influenza, nem állok sorban meleg italporokért, amik csak finomra őrölt aszpirin és némi ízanyag keverékei (C-vitamin. Persze, szimpla vesegyilkos aszkorbinsav), nem szedem marékszámra a láz és köhögés csillapítókat, de azért annyira nem is vagyok átlagtól eltérő ebben, mert sok-sok ilyen ember van rajtam kívül.

Aki nem csak szájon át nem mérgezi ilyenekkel a családját, hanem vénásan/muszkulárisan sem.
Nem adatok be feleslegesen senkinek legyengített bacikat, hagyom a drága és egyetlen immunrendszerünket, hogy maga alakítsa ki a védettséget, mert a test így működik sok-sok évezrede.
Akinek van kedve és ideje, olvasgasson, ne a gyógyszerügynökök által támogatott dokit kérdezgesse, hanem független és hozzáértő véleményeket böngésszen erről.
De ami lényeges, és írtam fentebb, az immunrendszernek nem kellenek az oltások.
Meg fogja oldani, és ha hagyjuk neki, akkor sokkal nagyobb védettséget alakít ki, mint holmi oltóanyag gyárak termékei.
Talán nem kéne genetikailag belenyúlni a világon semmibe, és akkor nem jönnének létre újabb és újabb baktérium törzsek sem.
A természet működése egyszerű, csak hagyni kell neki, hogy csinálja a dolgát.
Az ember nem ilyen, és ennek issza a levét, aki hajlandó.
De nem baj, legyen mindenki elégedett, az is aki oltat, az is aki nem.
Csak azt teszi, ami a saját maximális biztonsági szintének eléréséhez szükséges.
Nem őket bántom, hanem a parasztvakító gyógyszerügynököket, akik nem átallanak minden, de tényleg minden lehető forráson keresztül belenyúlni az ember agyába, és a modern hipnózis eszközeivel elhitetni hogy rájuk és a legális drogjaikra szükség van.

Magamról/magunkról a témában.
Vannak hibáim, súlyfeleslegem, bizony köhinteni is szoktam, és a torkom is fáj néha.
A gyerekeim is szoktak betegek lenni, igaz ritkán, és van olyan, aki évek óta nem maradt betegség miatt itthon.
Nem oltatunk, csak a sajnos-muszáj oltásokat.
Arról is tudnék témázni, minek a rubeola és mumpsz ellen szuri, de ha muszáj, nem fogok szórakozni ezzel a véleményem-megvan-róla rendszerrel.
Mert sajnos a demokrácia csak odáig terjed ki, hogy nekünk mit nem lehet, és mit muszáj, de valós választási lehetőségnek híján vagyunk.
De tisztázzuk, a gyógyszer árusítás kizárólag üzlet.
Persze, értünk vannak, kényelmes, hozzáférhető, meg a többi hülye szöveg.
A recept nélküli csodaszerek sok esetben csak feltupírozott alap gyógyszerek, illatos-ízes változatban, és elsősorban a lelkét ápolja annak, aki beveszi.
Aszp+C pezsgőtabletta: a pezsgés nem tudom mi célt szolgál, de ha már, akkor ott az 50 forintos étkezési szalicil, bele egy kis citromlé, esetleg méz, és kész.
Szalicil nélkül még inkább.
Nem ezt a mű C-vitaminos izét kell iszogatni, aminek az ellenjavallatai közt mit lehet olvasni?
Vesekárosodás esetén nem alkalmazható.
Nos, nem mindenkinek van, de ha nem is akarod, hogy legyen, meg se idd.
Az aszkorbinsav laborváltozata, az úgynevezett D-aszkorbin, ugyanis nem a veséd barátja.
A szervezetnek hasznosíthatatlan, viszont vesekövet és vesehomok lerakódást okozhat.
De amilyen mennyiségben vásárolják ezeket a vitaminféléket, illetve ezekkel dúsított egyebeket, gyanús, hogy sokat el is fogyaszt embertársaink többsége.
Szaporíthatnám még a szót, de eleget borzoltam a kedélyeket.

7 megjegyzés :

 1. Az aszpirinben nem értünk egyet, az egy régesrégi, bevált gyógyszer és nem is ügynökök árulják - bizonyítékául, hogy jó. :o)

  De az immunerősítőkkel (úgy is, mint felesleges védőoltások) kapcsolatban teljesen egyetértek. És továbbmegyek: van egy teljesen elmebeteg dolog, amire csak most csodálkoztam rá. Ugyanis lehet kapni közforgalomban olyan „immunerősítő” szert, amiben baktériumok riboszómális rns-e van. Hogy ezt hogy gondolják hatni, azt nem tudom, csak azt, hogy egy kislány allergiás az egyikre, és nekem kellett leellenőriznem, hogy mi a közös bennük. Egyetlen közös dolgot találtam: Mindkettő tartalmazott olyan bacilust, ami ha normál módon megbetegít is kiütéseket okoz... Ezt persze hívhatjuk allergiának is, de hogy én kiütések híján is csak kiröhögném, aki felvetné, hogy etessem a gyerekemmel, azt tuti.

  Azért jó piac, kiülni a kismamák közé a gyerekkel vagy a keresztlánnyal és hülyíteni őket, hogy ez mekkora zseniális dolog. Aztán majd ők továbbmondják a többieknek.

  VálaszTörlés
 2. Oké, az aszpirin van, mikor kell. De a szalicil kicsit olcsóbb, nem?
  És mi a véleményed erről a D-aszkorbinról?
  Azért kérdem, mert látom, te kissé jobban otthon vagy ebben :)

  VálaszTörlés
 3. Hát, a szalicil egy tartósítószer, az élelmiszeripar azért nem használja, mert túladagolása veszélyes lehet és előfordulhat, hogy több különböző ezzel tartósított terméket fogyasztva a vásárló megbetegszik. Helyette benzoesavat használnak.

  Ugyanakkor mégse lehet annyira veszélyes, mert az élelmiszerboltokban kapható és a háziasszonyokra van bízva, hogy mennyit pancsolnak bele a befőttbe. Bakteriosztatikus hatású, tehát a baktériumok szaporodását gátolja.

  Az aszpirin ezzel szemben acetilszalicilsav, tehát a fentinek egy vegyülete, ami jóval kevésbé káros a gyomorra, mint a szalicilsav. A Bayer-féle aszpirin nagyon jó, speciális körülmények között gyártják, de erről egy gyógyszerügynököt kell kérdezni, elmeséli a teljes legendát. :o)

  Szóval inkább aszpirint kell szedni, mint szalicilsavat, ha vigyázunk a gyomrunkra. A Kalmopyrin is ilyen vegyület, az érdekessége, hogy a Richter eredeti betegtájékoztatójában szerepel, hogy a tablettát összetörve, vízben oldva kell bevenni. Mivel ez feledésbe merült, a Kalmopyrin mint a gyomorfekély faktora híresült el, mivel a tabletta a gyomorfalra kitapadva, lemosta a védő mucinréteget (ami a gyomor falát védi az önemésztődéstől) és a sósavnak szabad utat biztosított.

  Az aszpirin C ezért is jobb, mivel eleve pezsgőtabletta formában forgalmazzák, tehát könnyebben szívódik fel és gyomorkímélő. Azért ebből se szabad 8-nál többet inni naponta.

  Az aszpirin vegyületnek nemcsak láz és fájdalomcsillapító hatása van, de egyes szív- és érrendszeri megbetegedésben megelőző jelleggel is érdemes szedni, mert a trombociták összeragadását (aggregációját) is gátolja. Ilyenkor tartós szedése se hiba.

  Szóval ez az a speciális eset, amikor célszerűbb a patikai készítményt választani. :o)

  VálaszTörlés
 4. A D-aszkorbinsav - a tudomány mai állása szerint - a vizelettel kiürül, amúgy egy haszontalan vegyület, mert a másik irányba forgató izomerjével, az L-aszkorbinsavval ellentétben semmilyen élettani hatását nem ismerjük.

  Az L-aszkorbinsav természetesen a C-vitamin. :o) A szintetikus C-vitamin előállításakor keletkezhet D-aszkorbinsav is, amit nagy valószínűséggel a megbízható gyógyszergyártók igyekeznek részben elkerülni a keletkezésüket irányított reakciókkal, részben pedig talán kitisztítani belőle, bár, ha benne marad se okoz gondot eddigi ismereteink szerint.

  Ami veszélye lehet mindkettőnek, az a tartós túlfogyasztásából ered, mivel vesekövet okozhat, a vizeletből ásványi anyagokkal kicsapódva. Maga Szentgyörgyi állítólag 1000 mg-ot fogyasztott naponta, de nem jegyezték fel, hogy veseköve lett volna, mivel a vesekőképződésre van hajlam is. Akinek a családjában előfordult, annak semmiképpen nem szoktuk ajánlani a mértéktelen C-vitaminfogyasztást. Napi ajánlott bevitele 60-80 mg, de újkori kutatások szerint inkább 500-900 mg lenne a jó. Az aszpirinben C-ben 240 mg van pezsgőtablettánként, tehát 2-4 db fogyasztása a maximum a fentiek szerint. (A fenti 8 db a szalicilsav részre vonatkozott.)

  Másrészről aszpirin c-t nem szedünk mindennap, így ennek kisebb a veszélye, mint a táplálékkiegészítőként szedett különféle vitaminkészítményeknek. Azért keverik bele mégis, mert különböző tanulmányok szerint meghűléses megbetegedésekben fokozott a szervezet C-vitamin igénye és az aszpirin valahogyan segíti a vitamin hasznosulását is, a vitamin pedig kiegészíti a terápiát.

  A magam részéről a természetes vitaminpótlásban hiszek, tehát a zöldpaprikában. :o)

  Már csak azért is, mert egy időben elég sokat olvastam arról amcsi tanulmányokban, hogy a szintetikus vitaminokat szedő emberek - az elvárással ellentétben - akár egy évtizeddel korábban is meghalnak, mint kevésbé vitamintudatos társaik, akik beérik a naranccsal. Ezt a tabletták vivőanyagainak hatásával és a térizomerekkel magyarázták.

  Jelenleg tehát csak annyit tudunk, hogy a D-izomer verseng az L-aszkorbinsavval, de élettani hatása nincs. Tehát részben kiszoríthatja a jót, vesében pedig követ okozhat, tehát étrendkiegészítő tablettában (pl. 1000 mg-os C-vitamin) bevíve igenis vannak kockázatai, ha nem is az akut mérgezés.

  VálaszTörlés
 5. Kompromisszumként: a Kalmopyrin olcsó, összetörve, vízben oldva nem olyan káros és nincs benne C-vitamin térizomer. :o)

  De az aszpirinnek is van tablettás, vitaminmentes változata.

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm a részletes magyarázatot :)
  Az aszpirinnel megnyugtattál, bár ideges azért nem voltam. Az a védőoltás részre vonatkozott, meg a terjesztői hálózatára.
  A szalicil és az aszpirin szintén fűzfakéreg kivonat, csak az aszpirin valahogy kevésbé káros a gyomorfalnak, mert vegyítik. Oké. És az is igaz, továbbgondolva a kirohanásom, hogy a befőttnél-lekvárnál is várunk egy hónapot fogyasztás előtt, mert valamiért kell.

  Jó lenne mindent tudni, meg nem is, azt hiszem.
  A készítményeken rajta van egyébként, hogy milyen aszkorbinsav van benne?
  No majd megnézem valami boltban.

  VálaszTörlés
 7. Hát pont van egy cikk a hvg-ben: http://hvg.hu/hvgfriss/2011.42/201142_nem_kell_mindent_beszedni :o)

  És ha beírod google haverba az adott gyógyszer nevét, a házipatikán és a weborvoson is fenn van a teljes betegtájékoztató, amiben szerepelni kell az összetevőknek. Pl: Aspirin Plus C

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...