2011. november 14., hétfő

Vadlúd és helikopter

    A vadludak vonulása valami eszméletlen látvány.
Elsőnek jön a vijjogó hangjuk, majd megjelenik a "V" alakú madárraj az égen, ami minden helikoptert felülmúl.
Mint már írtam, repülőgép és helikopter mániás vagyok, mindig kimegyek megnézni ha ilyen jön erre.
Mondjuk itt az utasszállítók elég magasan mennek, vagy azok nem is azok.
Kitérek erre egy kicsit.
Mikor házat néztünk és Monor felé autóztunk, nagyon rezgett a léc, hogy mégis arra kéne költözni, mert marha alacsonyan szállnak arrafelé a repülők.
Igen, ez nekem vonzó :)
És olyankor olyan vagyok, mint a mobilozó vezető, inkább megállok csodálni a repülőt, mert nem a vezetésre figyelek.
Egy igazi vadászrepülő működés közben a mennyek tárháza, benne ülni lenne csak az igazán felemelő élmény. De nem járok repülőnapokra, mert messze van.
De már azt is írtam, elég nagy a hátsó kert, elfér egy helikopter, jöhet akinek van :)

    A vadludak.
Azért repülnek "V" alakban, mert így segítik egymást a repülésben. A lebbenő szárnyak felhajtóereje segíti a következő madarat, amivel kb. 70%-kal hosszabb utat tudnak megtenni, mintha egyesével repülnének.
Ha egyik-másik kiesik a sorból, mintha mázsás súly húzná lefelé, és igyekszik visszaállni a sorba.
Amikor az elöl lévő elfárad, akkor a sor végére repül, és egy másik foglalja el elöl a helyét.
Aki lemarad, megsérül, azt ketten rögtön segítik, míg helyre nem jön, vagy meg nem hal.
    Lehetne itt politizálni, de nem mocskolnám be a szép állatos írást, viszont arra kitérnék, hogy ha az ember is a közös érdeket szolgálja, akkor előrehalad. Ha megpróbál leszakadni, akkor toporog. És ez nem anyagi kérdés ám, meg nem is hamis barátok kérdése. De a csapat építő ereje igenis létezik. Még akkor is ha ez mostanság a cégeknél inkább a hivatali lerészegedést  és keresztbe-kasul szexelést jelenti.
Sajnos értékelhető képet a mobilom képtelen volt csinálni (képtelen képet csinálni :D).

    A másik állatka az ásóbéka. Amire azt hittük, varangy, de egy öregember felvilágosított, hogy ásóbéka.
Már azt terveztem, a lábammal elsegítem a patakig szegény lelassult brekuszt, mikor szól a bácsi, hogy ásóbéka, és nem vizi. Róla meglepően jó képek lettek, bár a varánusz-szerű lépkedése azért nem jön át a képeken.
avarba bújva
Szívesen írnék még az erdő állatairól, az őzekről, szarvasokról vagy vaddisznókról, de nem láttam egyet sem.
Pedig tegnap előtt is voltunk kint az erdőben, mentünk végig szarvascsapáson, de Szabolcs folyamatos karattyolása és huhogása azt az állatot is elriasztja, aki a közelben van :)
A végére rakok még egy tavaly nyár végi képet, a behúzódott kis békákról.

3 megjegyzés :

 1. "előző" életünkben a tököli reptértől nem messze laktunk. Anno ott száltak fel a lökös gépek kettessével. Hátborzongató élmény volt. A fiamat nem tudtam kint altatni mert mindig sírva fakadt ugye a hanghatás rettenetes volt. Aztán ez megszünt, majd a hajtóművezés volt hallható sokáig(földi gépjavítás címén.) Aztán pár év viszonylagos csend, majd a gyorsasági motoros versenyek meg rendezvények jöttek soron, az is hangos volt. és akkor szerencsére elköltöztünk kicsit odébb. Itt vasnap délután motoros sárkányok, meg tájkép nézegető kisrepcsik zümmögnek. Kérdem én?: rájuk miért nem vonatkozik a csendrendelet? Az állavilág nálunk elég színes. néha róka őz meg egerészölyv van. Van békánk is a kertitóba. Pár éve nagyban zajlott a párválasztás és a hím béka rezegteti a torokán lévő zacsit,de annyira, hogy az ablakaink is beleremegnek. A szomszéd embert is idegesítette és kiszólt a teraszról: nem unod még? mennyé má a francba haza! Azthitte, hogy a lányomnak udvarol egy srác az árokban elbújva és valami síp van nála:))

  VálaszTörlés
 2. Azt tudtad, hogy a vadludak azért kiáltoznak szüntelen, mert biztatják a vezetőt? Külsőre teljesen felesleges energiapocsékolás a részükről, ám mégis drukkolnak egymásnak. Na, ezt kéne eltanulnunk tőlük.

  VálaszTörlés
 3. Andi, gondolom ott lakni azért nem mindig jó. A gyerekek sajnos sosem aludtak kink, mert mindig volt kutya, aki miatt nem lehetett-ugatás, saját kutty.
  Itt vadászsólymok vannak, közelről inkább az országút mellett szoktunk látni, a házak fölé annyira nem jönnek be.

  Medora, olvastam ezt is, csak valahogy kimaradt. És igen, elcsépelt frázis, de igenis tanulhatnánk az állatvilágból. Nem is keveset.

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...