2011. december 21., szerda

Ha már van gyermeked

Ha véletlen beteg leszel, igazán nem mélyülhetsz el ebben. Azért véletlen, mert a betegséget innentől nem engedheted meg magadnak. Hisz nyugalom ritkán van, azok a pillanatok azok, amit a szakirodalom is csak "csoda"-ként emleget. Ma elég a "csoda" létrejöttéhez egy újabb mese vagy két tejfölös doboz, holnap már kevés. A csodákat megismételni nem lehet.

Ha csendben akarsz maradni, mert még alszanak.
Minél inkább próbálod, annál biztosabb hogy nem sikerül. Ne görcsölj rajta, úgysem kelnek fel ha leszakad a tető, vagy leborul a konyhaszekrény, a padló nyikordulására vagy szúnyog zizegésére inkább.

Ha előttük próbálsz átvinni valamit, amit nem kéne, hogy lássanak, ne dugdosd. Feltűnő lesz. Beszélj hozzájuk, tereld el kissé a figyelmüket a rájuk váró feladatok, rendrakási munkák kiosztásával, és vidd nyíltan. Észre sem fogják venni.

Jegyezd meg: az óvodai alvást csak azért találták ki, hogy gyermeked este később aludjon el.
Ez csak azokra a gyerkőcökre vonatkozik, akik már egyébként leszoktak erről.
Vissza fognak szokni. És az addig este 8-kor édesen alvó gyermek este 10-kor még az idegeiden fog táncolni a csicsergésével. Az sem számít neki, ha te már bőr mögül nézed a világot, ő csak a támadó robotokat és turbó rakétákat fogja mesélni. Vagy hercegnőket és Barbikat.

Az első pár évben az otthonlétet csodaként éled meg, el nem cserélnéd semmire.
Nem is rossz, hisz azért nagyjából a magad ura vagy. Bármennyire is diktátornak érezzük a gyermeket, bármennyire is forgatjuk a szemünket ha a kád szélére rakott gyertyák és halk zene élvezetében való elmélyülés elején sír fel, még mindig mi vagyunk az erősebbek, és a szabályok létrehozói is.
Telnek az évek, még mindig otthon vagy, és kezded kicsit irigyelni a munkába járó férjed/egyéb rokonod. Hisz ő néha a csendet is megtapasztalja a vonaton utazva, munkába sétálva. Aztán mikor kicsit többet is elmesél a munka-életéből, rájössz, hogy nem is olyan rossz a tizenharmadik év sem itthon.
Lehet, hogy akkor is köréd gyűlik minden gyerek ha tampont cserélnél, vagy a wc papírt kéne használni, mert a fürdőszoba ajtaját már csak a vendégek használják, vagy évek óta nem ettél egy jót anélkül, hogy az öledben ülne valaki, hiányozna.
Ha ez megszűnne, nagyon hiányozna.
Lehet, hogy hullik a hajad, és a kozmetikus sem az utóbbi öt évben látott utoljára, de kit érdekel?
A gyermekeid mosolya és kedves szavai, "Anya, te jó vagy" Anya szeretlek" és társai úgyis felülírnak minden visítást, hisztit és egyéb idegmorzsolót. A huszadik évben is koncentrálj arra, amit szeretsz bennük, és mikor néha egy kanál víz is elég lenne hogy megöld magad, akkor vonulj el pár percre olyan helyre, ahol tuti nem lelnek rád, és szedd össze magad. Nekik te vagy minden, akkor is ha ez nem mindig látszik.


4 megjegyzés :

  1. Minden szavaddal egyetértek :)

    VálaszTörlés
  2. Reméltem, hogy nem panasznak fog tűnni, de ezek szerint sikerült :)

    VálaszTörlés
  3. Így szép az egész. Mi is egyre többet töprengünk rajta, hogy miért is nem lett még néhány?

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...