2012. január 23., hétfő

Eltévedések 2.

Az előző bejegyzésem végén volt egy mondat, ami többeteknek tetszett.

"Ne mástól várd a csodát, segíts magadon. Senki nem fog kihúzni a kakiból, magadnak kell megoldani a gondot amit az életmódod okozott. Légy tudatosabb, hisz ha kinyitod azt az ajtót ami a változáshoz vezet, fantasztikus dolgok jöhetnek be rajta."

Ezen a vonalon mennék tovább. Előre leszögezem, van benne saját tapasztalat is, azaz a saját gyengeségeim ismerete, de jelentős többségben ezek megfigyelések.

Ha valaki eljut már odáig, hogy felfogja, hogy a problémáit, melyek az életében akadnak azokat neki kell megoldani, az már valami. Viszont nagyon sok esetben visszaesés következik, mikor először szembesül vele, mi mindent kéne tenni, hogy a változás eredményt is hozzon.
Az ember alapból szeret az önáltatás világában lézengeni, magyarul bebeszélni magának, hogy egyszerűbben is megoldható, nem kell az a nagy változás.
De kell.

Ahol már valami gond van, akinek egészségügyi, lelki, anyagi, akármilyen megváltoztatandó problémája van, annak bizony változtatni kell, ha nem akar a kakiba fulladni.
Mert a meleg kaki biztonsága elmúlik egyszer, hiába érezzük, hogy biztonságos mert legalább ismerem, de attól még kakiban ülünk.
Egy dolog szembenézni a rossz eredménnyel, és megint egy dolog tényleg elindulni a változás felé.
Nem elég rálépni az útra, végig is kell menni rajta. Adott példánál maradva:
Ha elkezdek egy fogyókúrát, és az egyik alap dologba (étkezés, mozgás) változást viszek, de egy hónap múlva visszatérek az eredetihez, akkor sikeres voltam?
Elmondhatom, hogy megpróbáltam, de nem tudtam lefogyni?
Nem.
Mert nem tettem meg mindent a sikerért, az útról visszafordultam.

Képzelje el mindenki, azt aki már tudja, hogy bizony a táplálkozási szokásai okozták mondjuk a szívproblémáit. Elmondja neki egy táplálkozási szakember, aki tényleg alapos szakember, hogy biza nincs több finomított étel, nincs édesítés, nincs kávé, cigi, van viszont s ok-sok zöldség, lehetőleg nem feldolgozott formában és sok mozgás. A többség mit tesz ezután? Őszintén, hányan fogadják meg ezeket a dolgokat?
Azzal, hogy elment orvoshoz vagy dietetikushoz, már úgy érzi sokat tett, holott az út elején van.
Messze még a cél.
Viszont sokkal egyszerűbb hagyni az egészet, és inkább orvosságokat szedni, és folytatni a kialakult, kényelmes életmódot.

Van akinek kell a kaki biztonsága, hisz a komfort zóna része.
Mint a reklám: Nincs többé nehéz étel, ha kéznél a ***** Nem tudom mi a neve. Nem is érdekel. De ha azt hisze bárki, hogy megehet gyomorégést okozó ételeket, és majd a tabletta segít, az csak önámítás.
Olyan, mintha az alkoholszondát vagy véralkohol tesztet átverő szert reklámoznák (bár lehet, eljutunk odáig is). Sőt tovább megyek. Olyan, mint az bulimia. A hányás az eszköz, amivel bármennyit ehet a beteg.
Ismerjük, milyen egyéb gondokat okoz a rendszeres hánytatás?
Azt hiszem ismerjük.
A magas vérnyomásos/reumás/csontritkulásos idős ember sem fog a gyógyszereitől meggyógyulni, a tüneteit tudja csak enyhíteni.

Az életmód változtatás a kulcs.
Ez viszont egy nagyon-nagyon tág dolog.
Hisz annak, akinek pszichikai eredetű megbetegedései vannak, azaz a lelki gondjai által vannak testi tünetei, fizikai problémái, az hiába kerüli innentől a cukrot és a konzervált ételeket, nem fog segíteni.
Minden esetben el kell jutni a probléma gyökeréig, megtalálni az okot.
És azt hiszem, ez talán a legnehezebb.
De fontos, hisz ha nem tudom, hogy - egyszerű példánál maradva - a rossz cipőtől fáj a lábam, és szedem a fájdalomcsillapítót és kenem a lábamra a gyógykenőcsöket, de ugyanazt a cipőt hordom, akkor nem oldottam meg a problémát.
Nagyon fontos a holisztikus szemlélet az orvoslásban, talán mindennél fontosabb.
Én sem orvos, sem gyógyító nem vagyok. De egyszerű dolgokkal tisztában vagyok.

Az, hogy valamiben meg kell halni, hogy a Föld betegség szintje állandó, hogy egyedül az egyén kevés, meg egyéb ámító-önáltató berögződések sehová nem visznek senkit.
Aki így gondolkodik, marad a kakiban.
Az egyén nem kevés. Az egyén minden. Csak az egyes embereken keresztül jöhet létre pozitív változás.
Az egyén dönti el, hová akar tartozni, melyik tábort növeli.

5 megjegyzés :

 1. Hozzád kéne költöznöm hatodik gyerekednek. Egy hét alatt többet tanulnék Tőled mint egés eddigi életemben!

  VálaszTörlés
 2. Lehet, de lehet hogy nagyon idegesítenélek :)
  Sokakat felidegesít a jelenlétem. Van bennem valami tenyérbemászó. Ez talán a neten nem jön át :)

  VálaszTörlés
 3. jó oké akkor 3 nap. akármilyen kedves vendég... alapon:) könnyen lehet, hogy igazad van. de továbbra is tátott szájjal olvasom minden posztodat. azon merengtem minap, hogy némelyiket ki kéne nyomtani. azért mert csak!:)

  VálaszTörlés
 4. Nekem jó a 3 napos vendégség :) A kinyomtatás pedig nagyon megtisztelő számomra :)

  VálaszTörlés
 5. Andi! Olvasd el ezeket, ha még nem volt meg:
  http://atlagelet-mindennapok.blogspot.com/2011/08/jojjon-kedves-utazo.html

  http://atlagelet-mindennapok.blogspot.com/2011/08/helyi-kalauz-folytatas.html

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...