2012. január 11., szerda

Hozzászólások kapcsán

Megint a tegnapi téma.
Egy dolog kiemelve.
Sokan vagyunk, akik úgy érezzük, hogy a testvérünket jobban szerették. De az adott testvér talán ugyanezt érzi. Ha meg lehet beszélni az a legjobb. Ha a szülőt is be lehet vonni ebbe a beszélgetésbe, még jobb. Sok mindenre fény derülhet. Lehet, hogy amit problémaként hordozunk, egy apró félreértés, amit tisztázni lehetne. Mint genny kavarog a mélyben, mindig problémákat okoz, de ha sosem szabadulunk meg tőle, akkor ott is marad, és bárhol kijöhet. Bárhol problémát okozhat.

Nem baj, ha a partnernek vélt szülő elutasít, vagy ronda dolgokat mond. Nem lehet mindenkivel normálisan beszélni, vagy egyszerűen támadásnak fogja venni és visszatámad (mint apám, akivel próbáltam kapcsolatot teremteni Kevin születése után, de nem értette mit akarok, majd mikor elmondtam, hogy sok dolog miatt haragudtam rá, de kész vagyok elfelejteni, akkor közölte azt az álláspontot, hogy a gyerek nem haragudhat a szülőre). De nem elfelejtendő, felnőttek vagyunk, saját családdal, saját döntési joggal, saját élettel. Visszabeszélhetünk, és következmény nélkül kimondhatjuk mi is a minket bántó dolgokat. Ki-ki habitusától függően.

Ez kegyetlennek is hangozhatna, de látva, hogy mennyiünknek telt hasonlóképp a gyerekkora, akkor talán nem is annyira rossz megoldás kimondani ami bánt. Ha más megoldás nincs, akkor a testvérünkkel is meg lehet beszélni, és látni fogjuk, milyen más gyerekkorra emlékszik vissza két ember, aki ugyanabban a családban volt gyerek.


Nekünk csak egy egyszerű kérdést kell feltenni a szülőnek: "Miért szeretted őt jobban?" "Miért kivételeztél vele?" Ha még konkrét példákkal is tudunk szolgálni, akkor konkrét lehet a válasz is. Aztán lehet, hogy kiderül, nem is erről volt szó, csak őt más miatt dicsérték, mint minket, őt másban próbálták erősíteni, mert másban találták tehetségesnek mint minket.

Itt jön az, amit mi, mai felnőttek, aktív szülők próbálunk tenni, tehetség szerint dicsérni. De ez is a gyerek versenyszellemét fogja növelni, és féltékenységhez is vezethet. Akkor most rosszat teszünk?
Van egyáltalán egyetemes recept?

Igazad van Medora, a szüleink is teli vannak hasonló "élményekkel". Biztos megpróbálták másképp csinálni, de ezek szerint felsültek vele. Anyám például mellőzöttnek, háttérbe szorítottnak érezte magát a húga születése után, ezért mikor Kira után Kevin is megszületett, Kirát ajnározta továbbra is, persze normál keretek közt tartva ezt. A lényege az volt, hogy az elsőszülött ne legyet háttérben a második, új kicsi miatt. De mikor az ő gyerekeinél volt ugyanez, mikor a mamám az utánam születő unokaöcsémet majd öcsémet istenítette, még túl fiatal és tapasztalatlan volt, hogy egyáltalán észlelje a problémát, észlelje hogy hasonlóan zajlik mint nála, az ő gyerekkorában.
Ezt most mondta, mikor megkérdeztem.
Tehát én azt mondom, egyetemes recept csak abban van, hogy mire elérünk egy bölcsességi szintet, addigra túl vagyunk sok-sok lelki harcon, kering bennünk egy csomó elásott probléma, ami nem marad nyom nélkül.

A gyerekeink sem bölcsen születnek, talán pont azokat fogják felróni, amin változtatni akartunk, amit másképp akartunk csinálni. Húsz évesen valószínűleg sok dolgot fognak a fejünkhöz vágni, aztán mikor gyerekük lesz ők is fogadalmakat tesznek, mit csinálnak másképp, majd mire elérnek a negyvenes éveik közelébe, addigra talán elkezdik látni, nem is olyan egyszerű ez.

3 megjegyzés :

  1. Sok mindent tudnék írni. Pedig nem ebből a szituációból jövök. És még sem volt jó.

    Most megpróbálom megadni a fiamnak azt ami kimaradt, és remélni próbálom azt is, hogy talán valamelyest jó anya leszek. Bár ami bennem elromlott az már nem javítható. Ilyen a mindentől való rettegés beleoltása. Ki akarom kerülni azt, hogy mindentől féljen. Tapasztaljon, ne sérüljön, de próbáljon.

    Aztán majd 20 év múlva meglátjuk... :)

    VálaszTörlés
  2. Te egy harmincas nő vagy. Még minden előtted van. Miért ne tudnál változni? Minden javítható, főleg ha látod mi a baj, és ráadásul a fiadnál másképp akarod csinálni. Hidd el, ezzel te fogsz nagymértékben változni, egyébként nem tudnád másképp nevelni a fiad. Ahhoz először le kell vetned a félelmeid.

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...