2012. január 20., péntek

Látszat világ látszat ízei

Téli paradicsom, melegházi saláta, külföldi gyümölcs.
Semmi gond nem is lenne ezekkel szerintem, ha minden tiszta lenne. Abban az értelemben, hogy ha nem lenne génmanipuláció, permetezés vegyszerekkel, az a rengeteg gyógyszer amit magába töm a sok ember, és amik majd a vizelettel és egyéb módon bekerülnek a körforgásba. Ezek mind-mind ott vannak, és még ha a természet meg is tudná oldani, a nagyipar majd tesz róla, hogy ne tudja.

Szóval nyári zöldség télen.
Ha simán melegházi, akkor max. annyi hozható fel ellene, hogy kevesebb benne a tápérték, a vitamintartalom. De attól az még az ami. Ha viszont durván vegyszeres, akkor lehetne csak a róla készült fotót is nyalogatni, az sem lenne olyan káros.
Külföldi, import gyümölcsök. Féléretten, zölden leszedve, és érlelő vegyszerekkel lekenve és szállítva.
Kérdésem: miért? Hogy ne romoljon, rohadjon meg? Manapság, mikor pár óra alatt megjárhatná a fél világot? De legyen két-három nap. Szerintem kiegyeznénk vele, csak hogy ne legyen vegyszeres.

Az a stimuláció pedig, hogy a készételekkel és művitaminokkal ingerlik az ízlelőbimbókat, tönkretéve a természetes ízek élvezetét, no az egy rohadt dolog.
Az az ember, aki gyerekkorától kezdve ilyeneken nő fel, nagyon nehezen fogja megtanulni értékelni az igazi ételek igazi ízeit. Isszák-eszik a művitaminokat: Hurrá! C-vitamin! Az, hogy gyakorlati haszna nincs, senkit nem érdekel. Az, hogy az aszkorbinsav ebben a formában nehezen hasznosul mint C-vitamin, az sem. Így csak vesét nagyon leterhelő aszkorbinsav marad, nem számít. C-vitamin, pisiltet, akkor az jó. Nem az. Mert ugyan van benne vitamin maradvány, de olyan sok kéne belőle a napi mennyiséghez, ami már biztos nem jó a vesének. Ezzel szemben egy marék csipkebogyóval meglesz a napi mennyiség egy felnőttnek is. És a szervezete is kedvelni fogja.

Az, hogy az egészségesnek kikiáltott növényi tejszín vagy növényi sajt csak napraforgóolaj-származék, az sem baj. Tudom, persze, írtam már ezekről. De úgy érzem nem lehet eleget. Mint ahogy okosnak lenni sem olyan egyszerű, mindenre odafigyelni sem egyszerű, sőt talán lehetetlen.
De látom, tapasztalom, mit neveznek sokan ételnek.
- Ma milánóit főzök.- mondja a lány a fiúnak a kasszánál előttem. A kosárban a spagetti tészta, a szósz alap por alakban, a feltét hús darált-préselt-panírozott-fagyasztott formában, az étolaj, a piros-zselé ketchup és a pizza feltét sajt növényi olajból nyerve.
Látszat kaja. Otthon főztél, nem gyorséttermeztél, de ételt nem ettél.

És a látszat világ?
Színezett édességek, villogó és harsány színvilágú reklámok, melyeket utálunk, de a tudatalattinkba azért csak odafészkelik magukat. Parfümfelhőkkel elfedett igazi illatok, illatosított játékok, édesített keserű, finomított savanyú, mintha ezek gonoszak lennének. Mintha nem kéne a szervezetünknek a mindenféle íz, csak az édes, csak a sós. Kutatják mivel lehet minket stimulálni, milyen a sztárféle arcberendezése, hangszíne akivel lemezt lehet eladni, milyen a zene ami vásárlásra serkent minket, milyen színű a tabletta vagy vitamin doboza amit majd kiválasztunk, milyen adalék legyen az ételben, hogy legközelebb is azt emeljük le a polcról, és még lehetne folytatni.

Az igazi ízek furcsák, ízetlenek, a színek fakók és szinte színtelenek, az igazi élet kopott, unalmas.
Kik szerint? Azok szerint, akik a látszatban szeretnek élni, akiknek a kisebb betegségek gyógyítása is pirulák bekapkodásával működik.
Ha természetes nyugtatószer kell, vegyél gyógynövény tartalmú tablettát.
Koncentrált formában. Igen, megvannak a szavak, melyek kiváltják azt a hatást, hogy higgyünk. Gyógynövény. Természetes hatóanyag. Koncentrált. Bla-bla.
Fokhagymadrazsé? Káposzta-kapszula? Citrompótló? Füst-kocka?
Ez csak a címke az alsógatyában. A másolat másolatának a másolata.(idézet)
Értelmetlen.
Ne permetezzék szét azt, ami még ehető, ne akarjanak színes cukrozott leveket itatni velünk víz helyett, nem kell kivágni erdőket, hogy házak épüljenek a helyükön, nem kell gyógyszer a gyógynövény helyett, inkább az igazi és élhető természet kell! Még a városlakóknak is. Ők sem élhetnek levegő nélkül.
Mind ugyanott élünk, az alap és természetes, valódi igényeink-szükségleteink közt nincsenek különbségek.

7 megjegyzés :

 1. A hajón olcsóbb szállítani, így inkább éretlenül szedik az utóérőket (megjegyzem utóérve a kertben szedett alma se olyan, mint amit közvetlenül a fáról szedünk le, ki tudja, miért), és permetezik penész ellen.

  Pedig például a kezeletlen citrom, aminek a héját kajába lehetne reszelni, kb. 7-9 nap alatt penészedik meg, a penészgátló csak 3-5 napot tesz rá. Sokkal jobb lenne, ha a valós igények szerint szüretelnék le és szállítanák ki.

  Mesterséges vitaminnál még a banán is jobb. Elfelejtik, hogy a gyümölcsben olyan egyéb vegyületek (flavonoidok stb.) vannak, amelyek egyrészt megóvják a C-vitamint a bomlástól (a kifacsart citromlé C-vitamintartalma a kezdeti állapotról naponta felére csökken, az ötödik napon gyakorlatilag nincs is benne, mert már a második napon csak a negyede, harmadikon a nyolcada stb. van az eredeti mennyiségnek). És akkor még ismerősök is eljátszák, hogy "citromos" teát isznak megfázásban - Olympos citromléből. Nem az Olympos hibája, ő nem is ígér C vitamint, csak citromlevet. :o)

  Azon kívül ezek a tabletták egy csomó egyéb vivőanyagot is tartalmaznak, amik feleslegesen terhelik a szervezetet. Amikor még írtam a hírleveleket, gyakran futottam olyan cikkekbe a PubMeden, hogy a látszattal ellentétben az étrendkiegészítőket szedő emberek kevesebb ideig élnek Amerikában, mint azok, akik tojnak a vitaminra, az ásványi anyagra, a nyomelemre és a rostra.

  VálaszTörlés
 2. De amiért eredetileg klaviatúrát ragadtam: a legfelháborítóbbnak a magyar éttermek hozzáállását tartom, hogy már a kézilányok se érnek rá krumplit pucolni, mirelit krumpliból van a hasáb és porból a burgonyapüré...

  Nem beszélve a Knorr meg a Maggi zseniális főzéskönnyítő leves-, mártás- stb. porairól, levesgyöngyéről és vödrös ételízesítőiről. Bakker, ha erre vágynék, otthon is megbütykölhetném.

  Nem vágyok én organikus étteremre, ahol biocuccokat használnak fel, de szerintem a magyar mezőgazdaságnak se használ, hogy a kínai burgonyapehelyből készített burgonyapürét vagy mondjuk a lengyeleknél termesztett és készült mirelit hasábot szolgálják fel... Minden ilyen köret 300 gramnyi burgonya árát veszi ki egy magyar paraszt zsebéből és közvetetten a GDP-ből... De rajtam kívül még nem hallottam mástól ezt, még élelmiszeriparban levőktől se. És persze ennek is van folyománya: a magyar paraszt spórolni kezd, román/ukrán vendégmunkást alkalmaz a földjén, így a pénz megint csak külföldre kerül - nem mintha magyarkodni akarnék, távol áll tőlem a hazafiság és nem is sajnálom a pénzt attól, aki megdolgozik érte. Egyszerűen itt nemzetgazdaságról van szó.

  Még a Gyurcsány-kormány idején volt azt hiszem egy tanulmány, hogy néhány közgazdász kiszámolta, hogy ha semmilyen törvényt nem változtattak volna meg rendszerváltáskor, akkor egyszerűen a kiszámítható gazdasági körülmények között 16%-os növekedés következett volna be. Ez már valami, igaz? Persze, azokat a törvényeket meg kellett volna változtatni, mert gátjai voltak sok mindennek (pl. önálló vállalkozások), de megfontoltan kellett volna, nemzeti konszenzussal (igazival, nem ilyen névlegessel) eldönteni, hogy mi változzon és mi nem. Például a privatizáció jelentős része abszolút indokolatlan volt és a kárpótlási jegyek is csak a visszaélésekre voltak jók.

  VálaszTörlés
 3. Ha már témánál vagyunk.
  Anyámnak magyaráztam múltkor, hogy az adóemelések teljesen logikusak. Nem jogos, nem jó, de logikus. Mert mi más bevétele lenne az országnak?
  Minden pénzhozó vállalat már Rt. Az pedig a részvényeseknek termeli a pénzt, nem az államkasszába. Mindent eladtak, privatizáltak, és szétloptak. Orbán is csak olyan báb, mint Gyurcsány volt. Elbohóckodik pár szemesztert a négy évéből, minden szart megcsináltatnak vele a lobbizók, majd menesztik és a helyére tesznek egy újabb bábot, aki kihúzza a választásokig. Lehet szidni, de mint mondtam, csak egy báb. A neve behelyettesíthető bármilyennel.

  Témánál maradva, a citrom kérdés.
  Az Olymposból egy fél liter olyan 300 ft lehet. Egy kiló citrom a piacon 400, a tecsóban 300 forint. Szerintem mindkettő nagyjából ugyanonnan jön, hacsak nem a biopiacon veszi meg az ember, de az érthető okokból nem 400 ft.
  Egy liter teába max egy fél citrom leve kell. Szerinted érdemes citromlevezni? Én elhiszem, hogy rosszak a penészgátlók meg ilyesmik amivel a héját kezelik, de talán ami belül van még egy-két fokkal jobb, mint a 30-40% gyümölcstartalmú citromlé.

  VálaszTörlés
 4. Dehogy jó a citromlé! :o) Pont azért tettem zárójelbe a citromlével készült "citromos" teát, mivel abban semmi C vitamin nincs, ami miatt érdemes lenne megfázáskor inni. :o)

  Szoktak is elborulni az arcok, amikor kibújik belőlem a dietetikus és elmondom nekik, hogy biztos finom a meleg lötty, az arcüregnek esetleg jót tesz a pára, de nehogy azt higgyék, hogy van benne C vitamin. :o)

  Szerintem citrom rulez! :o) Nálunk csak ebből készül a limonádé és a citromos tea és csak igazi citromot csavarok az ételbe is.

  VálaszTörlés
 5. Ne is mondd. A jó kis citromos tea. Teszkócitromléből. Esetleg 100% gyümölcstea filterben, mi? Nekem egy ideje a gyógyteák a teák. És csak betegségnél citromozom-mézezem, alapállapotban natúran isszuk. Sokan nagy árat fizetnek a kényelemért, ami ez esetben csak annyi, hogy facsarom vagy üvegből öntöm.

  VálaszTörlés
 6. Megint egyet kell értenem Veled a mesterséges édesítők, adalékanyagok, művitaminok kapcsán! Noha anyósom, aki orvosit végzett(!), a múltkor fejtette ki, hogy mit vacakolok annyit a zöldségek-gyümölcsök pucolásával, a tabletta jobban felszívódik(!). Nem háromig számoltam megszólalás előtt, hanem sokkal tovább. Mondtam kedvesen, mosolyogva, lelke rajta, ő ne pucováljon, de azért az ne fájjon már neki, ha én meg igen. Igaz, ő patikafüggő, de hogy miért zavarja, hogy nálunk mindig többféle, az évszaknak megfelelő gyümölcs van?! Örülök, hogy terjeszted az "igét", szükség van rá!
  Brigi

  VálaszTörlés
 7. Igen, bizonyára jobb az íze is egy pl. Valeriana kapszulának, mint a macskagyökér főzetnek. De a hatásfok is más.
  Én rohadtul sajnálom, hogy az oktatás ilyen szinten félrevisz sok embert. No nem mindenkit, rengeteg jó példa is van.
  Neked Brigi sok kitartást és erőt ehhez a harchoz. Mert gondolom nem egyszerű.

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...