2012. január 6., péntek

Magvasan, megint

Limaránál találtam egy receptet, ami több szempontból is jó volt.
Egyrészt megtudtam, hogy a pékáruba tett kukoricadarát meg kell főzni, és akkor nem szárad ki a kész étel, másrészt az egyik hozzászóló indított el bennem egy gondolatfolyamot.
Aki a tanácskérés mellett elmesélte, hogy a nagymamája ellenzi a kenyérsütést, mert drága a gáz.
Ezen gondolkodtam el, hogy egy feltételezésem szerint 60-70 éves nagymama miért, hogyan lett ilyen.
Milyen?
Ezt nem olyan egyszerű megfogalmazni, főképp hogy nem akarok bántani vagy kritizálni ezzel az írással.
Vagyis nem a nagymamákat és szülőket.
De vegyük a 30-40-es évek utáni fiatal lányokat, akik már a városokba vándorolva kerestek jobb megélhetést, mást, netán könnyebbet mint az addigi paraszti élet.
Persze nem mindenki, mert volt aki oda született, de itt én mondjuk a saját családi regékből táplálkozom.
Jön a háború, mikor minden nehéz, az azutáni évek, mikor még mindig nem könnyű.
Közben családok születnek, kisbabákat kell nevelgetni, enni adni nekik, ruházni őket.
Majd jön egy új rendszer, ahol viszont keményen el kell mindenkinek menni dolgozni, nincsenek túl sokan az úgynevezett háztartásbelik.
Ezzel együtt elszaporodnak a késztermékek, szép lassan mindent lehet kapni, ha mást nem akkor alapanyagban. Gondolok itt arra, hogy a dolgozó anyának nincs ideje tésztát gyúrni, kenyeret dagasztani, és a lakótelepen nem tud csirkét sem nevelni.
Az hogy ma már készen árulják a mikrózható hamburgert, a tésztát is csak két percre kell meleg vízbe dobni, vagy lassan a vajas kenyér is kis zacsiban fog figyelni a boltokban, azt inkább hagyjuk.
Tehát a nő szerepe gyorsan átalakul, már nem ő a család étel és ruhagyártója, hanem az ipar.
Ezzel jön ugye az egyen ételek és viseletek kora, mivel választék még nem nagyon van.
Nem sokat sütnek otthon kenyeret, ha egy mamika próbálna valamit visszacsempészni a gyermekkorból, hamar leáll vele, hisz nincs a családnak igénye rá.
Nekem volt szomszédom vidéken, öreg néni, akinek vittem kenyeret még az első saját próbálkozásaimból, ami nedves is volt és tömör is, de szagolgatta, és olyan jóízűen ette! Közben mondogatta, hogy az anyukája csinált ilyet utoljára.
Ma már ez nem olyan nagy dolog, sokan sütnek otthon, de sokan még most kezdenek gondolkodni rajta.
Van aki bátran belevág, van aki sokat agyalgat, fél hogy sokba kerül, hogy többe mint a bolti kész pékáru.
A gáz?
Rohadt drága, valóban.
Azt hiszem kijelenthetem, hogy a palackos gáznál, amit mi használunk, nincs drágább szolgáltató.
De még így is jobban megéri, nem nagy fáradtság a gyúrás sem, belefér a napi rutinba.
Az egyéb dolgok sütögetése pedig?
Meg kell nézni egy kis boltocska friss pékáru árait, és számolgatni kicsit.
Nem is olyan drága az a palackos gáz, ugye?
Milyen jó is lecsípni a kétkilós kenyérből felet, és csinálni ebédre pár lángost.
Vagy akár egy pizzát összedobni belőle.
Nem mondom, egyszemélyes háztartás esetén biztos más a helyzet, de nekem nem abban van tapasztalatom :) Erre is lennének ötleteim, de ez most nem erről szól.

Arról nem is esett még szó, hogy mi otthon nem teszünk a kenyérbe semmit ami nem oda való.
Tehát nincs benne aszkorbinsav, mert minek. Nincs benne adalék, ami felfújja, csak az, ami kell hozzá.
A gáz árát pedig az is megfizeti, aki a bolti kenyeret eszi, hisz az benne van a pék költségeiben, tehát így is úgy is a fogyasztó zsebéből van kivéve.
Tehát összegezve, annyi a lényeg itt, hogy vissza akarunk szoktatni a természetes és házi dolgokra egy generációt, akit művileg leszoktattak róla.
Szegény öregebbek meg csak kapkodják a fejüket, hisz ők már nem is reagálnak olyan gyorsan a változásokra, nem képesek naponta átalakítani a gondolkodásukat, nehéz bevinni egy-egy új dolgot a rutinjukba.
Annak aki pedig akarja, el kell kezdeni áttérni a házi dologra, ha másképp nem, akkor apránként, ahogy ideje és pénztárcája engedi. Ne a kifogásokat keresd, hanem a megoldásokat.
Viszont azt jobb előre tudni, hogy olyan ez mint a drog. Rá lehet kattanni, és extrém szélsőségekig el lehet menni.
Most például folyékony mosószernek való rotyog a sparhelten, erről majd regél a Kotyvasztó blogom.

A végére feltennék pár kérdést, csak úgy a levegőnek :)

Ha az étolaj egészségesebb mint a zsír, akkor a használt változat miért minősül veszélyes hulladéknak???

Ha az étkezési ecet tönkreteszi a mosógépet, akkor a bélésünkkel mi a helyzet???

Annyi ember küzd a krónikus fejfájással, indokolatlan rosszkedvvel, rosszulléttel. Ha mind elhagynák az idegméreg kategóriás illatanyagú öblítőiket, parfümöket, akkor lehet, hogy jobban lennének???

A boltban olvastam a mesterséges színezéken: Gyereknél a figyelem és viselkedésbeli zavarokat eredményezhet. Aki ezt elolvassa, vajon jó szívvel keveri a sütibe, hogy zöld legyen vagy piros?
Ha teletömjük a gyerekeket mesterséges színezékekkel, tartósítószerekkel és cukorral, akkor az extrém kihasználtságú szervezetüktől miért várunk el normális viselkedést???

Kérdezzetek emberek, ha mástól nem akkor magatoktól, és meglesz a válasz is. Ne féljetek eldobni ami rossz, nem kell a reklámokat és trendi kolléganőket követni. Ne punnyadjatok bele a világba, mert alapvetően nem értünk vannak a dolgok, hanem nagyvállalatok részvényeseinek a zsebeit tömjük degeszre. Ha pedig bábuként viselkedünk, akkor úgy is fognak bánni velünk. Még vannak gondolataink, még van valamiféle szabadságunk, akkor az maradjon is meg.

9 megjegyzés :

 1. Teljesen egyet értek Veled, Heni! Változni kell nekünk, hogy a gyerekeink is majd változzanak. Én sem használok öblítőt egy ideje, nem is hiányzik. Nem is lesz ecet szagú a ruha, hamarabb szárad, és mennyi pénzt megspórolok.:-)Kenyeret szoktam sütni, teljesen más íze van mint a boltinak.
  Én azon szoktam gondolkodni, hogy azt a sok szemetet (ennivalónak hívják ott) a multikban megveszik? Vagy csak kirakat évekig majd kidobják???
  Üdv: Anikó

  VálaszTörlés
 2. Ha néha belenézel a kosarakba, akkor látod, hogy megveszik :)
  Én eleinte még raktam az ecet mellé illóolajat, de manapság csak néha teszek. Annyira nem hiányzik, olyan mellékes hogy van vagy nincs.
  Ez a másoknak igénytelenségnek tűnő pár dolog egyszerűen csak arról szól, hogy elhagyjuk a szükségtelen dolgokat.

  VálaszTörlés
 3. Erről is lehetne bejegyzést írni, igénytelenség..Kinek ez, kinek az.Mi ugye nem érezzük ezt igénytelenségnek, de aki használ, az használ, nálam nem igényesebb.
  És hál'istennek ritkán megyek, multiba, és örülök, ha akkor az én kocsimat nézem.:-) Ezt nem kell mondanom neked, milyen egy bevásárlás, ennyi emberre.;-)És megint itt a csavar, ha itthon csinálnánk meg sok mindent, mennyivel kevesebbet kellene vásárolni. Elgondolkodtató.

  VálaszTörlés
 4. Volt anno 1 szociológus aki a természeti népek viselkedését társadalmi felépítését vizsgálgatta. Konkrétan a dél-amerikai indiánoknál.

  Azt tapasztalta, hogy a helyi viszonyok mellett átlag napi 4 óra munkával a helyi viszonylat szerint gazdagok. Tehát mindenük megvan ami kell.

  A mi elvárásaink amik a modernizációból erednek lehet nem érnek meg ennyit.

  Mert ugyan a porszívó huuu de jó, ugyanakkor az ami áramot fogyaszt napi + munkát jelent, a napi söprés felmosás gyorsabb tisztább. Tehát lehet hogy a háziasszony segítsége drágább mint amit ér.

  Illóolaj az öblítésbe? Én az enyémhez rakok vagy teafát vagy citromot fertőtlenítő jelleggel, de napokra rám van kényszerítve ugyanaz és ezért nem árt. (bár mind a hamulúg mind az ecet önmagában is fertőtlenít)

  VálaszTörlés
 5. Szeretem a "harcos", gondolkodásra, aktivitásra buzdító írásaid! Magam sütöm otthon a kovászolt kenyeret, nem vásárolok E-raktár élelmiszereket, inkább saját kezűleg készítem el az alapanyagokból, stb. De azon meglepődtem, hogy az ételecet tönkreteszi a mosógépet: akkor is, ha öblítő helyett teszek bele pár kanálnyit, és felhígul a víztől? Ahhoz is házi bor/alma/stb. ecet kell? Köszönöm, ha megírod a tapasztalataidat!
  Brigi

  VálaszTörlés
 6. Brigi! Az ecet nem árt a mosógépnek.
  Ez max. a vízlágyító-gyártók ellenlépése a terjedő bio életmódra. De benne van a reklámban, hogy az ecet káros, és sokan el sem gondolkodnak rajta, hogy ha ez igaz, akkor a gyomrunknak miért nem káros?
  Ha pedig mégis rozsdás lenne a mosógép, majd leoldja egy kis kóla :))

  Anikó, mióta vegymentesen élünk azóta a boltok vegyi részlegét elkerülöm. Ez eddig rendben. Kenyeret nem veszek, de lisztet kell. Malom nincs a faluban, pedig milyen jó lenne...
  Lényeg, hogy a bevásárolt cuccok kiterjedése ugyanannyi, mert az alapanyagokat is meg kell venni.
  Viszont amit csak lehet, helyben célszerű intézni, mivel ugye a fuvarköltség is rárakódik mindenre.

  VálaszTörlés
 7. Krisz, neked ez:
  http://www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kt_004.html

  Ismered, olvastad már, mindent elmond.
  Megosztom külön bejegyzésben is mert tanulságos :))

  VálaszTörlés
 8. Köszönöm! Akkor továbbra is nyugodt lélekkel mellőzöm az öblítőket... :) Igen, tényleg nagyon fontos (lenne), hogy amit csak lehet, helyben megtermelni/vásárolni, meg főleg az idénynek megfelelő zöldségeket-gyümölcsöket fogyasztani. Jó, szoktam venni narancsot, banánt, de alapvetően a sokféle finom zamatú almát, körtét fogyasztjuk. Kedvenc a sült almából készült krém mentával - na, ahhoz egyáltalán nem kell cukor!
  Remélem, egyre több gondolkodő ember lesz...
  Brigi

  VálaszTörlés
 9. Brig! Erről az alma mentával receptről megtudhatnánk bővebbet?

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...