2012. február 11., szombat

Teljesítményingadozás és a meredek összekapcsolások

Egy elrontott kenyér története volt a gondolat indítója.
A kenyerem mindig más. Hiába készítem évek óta, szinte nincs két egyforma. Pontosan tudom, mennyi kenyér mennyi krumplit bír el, mégis tegnap a háromszorosát főztem meg hozzá. Pár szelet kivételével ehetetlenül nedves is lett. Sok dolgom volt, a hangulatom is szar volt, mást is elfelejtettem, elrontottam.

De nem is ez itt a lényeg.
Hanem az, hogy a természetes alapanyagokból készült ételek is mindig mások. Az emberi tényezőt most ne vegyük figyelembe, azaz nem tételezünk fel hibát. Minden mozzanat a helyén van, mégsem jön át ugyanaz az íz, mint legutóbb. Ami természetes, az tökéletlen. A tökéletlenbe tudunk belekapaszkodni, abból lehet tanulni. Ami tökéletes, az művileg van megcsinálva.
Vizsgáljuk meg kicsit több szempontból.

Nézzük a legalapvetőbb mű-dolgot, a megcsinált embert.
Mondjuk a tökéletes smink-köröm-ruházat-minden embert. Minden nap ugyanolyan tökéletes, de semmi természetes nincs benne. Nincsenek ráncai, ötven évesen sem, a harisnyája sosem szalad, a nadrágja mindig élére vasalt és foltmentes, a mosolya is mindig ugyanaz. Otthon pedig minden álarcot levéve ottmarad egy teljesen más ember, a természet alkotta alap, aki nyomokban sem hasonlít a megcsináltra.
De ott van a celeb is, aki totál kimódolva veselkedik a külvilág előtt, de ha elbeszélgetsz vele, akkor előjön az ember, akinek igenis vannak saját gondolatai, érzései. Nem robot, csak a külvilágnak.

Akkor az ételek. A tehéntej is mindig más ízű attól függően mit evett a tehén. A disznóhúsnál is találkoztam tök ízűvel, mert mint kiderült, élete utolsó két hónapjában sütőtököt evett a malacka:)
Hiba volt, mert a sütőtök ízű töpörtyű valami perverz ízkombináció. Az előregyártott ételek, italok mind ugyanolyanok, pedig nincs két egyforma alma a fán. Egyik ízesebb, a másik lédúsabb.
Szóval az étel sem robot. Csak a mű étel.

Mitől lesz az étel robot? Nem igényel különösebb magyarázatot, mert ismerjük. A kivett tápanyagok, a hozzáadott adalékok, tartósítók, ízfokozók. Kinek kell a robot étel? A robot embernek?
Kocka kaja, kocka embereknek.

Mitől lesz az ember robot? Kivész belőle a természetesség? Mi a természetesség? Hangulataink és érzéseink vállalása, akkor is ha nem szépek? Akkor is ha épp dühösek vagy dühítőek vagyunk. Nem kell álarcot viselni, nem kell megjátszani.

És a munkahelyen? A robot mindig ugyanúgy teljesít? Azt hogy csinálja? Álarcot viselve, sosem megmutatkozva végzi a robotmunkát, majd otthon teljesen más ember lesz belőle? Vagy annyira ránő az álarc hogy sosem tudja levenni? Hogy tud az ember igazi robottá válni? Drogokkal? Teljesítményfokozókkal? Mint az ételek. Ízfokozók, mérgek. A test is mérgezetté válik a lélek és a gondolatok is. Elvész belőle minden természetesség, nem marad benne tápanyag.
Ha egy oroszlán megenné, az is mérgezett, kocka ételt enne. Hmmm... Ez az ami már meredek.

Én örülök a tökéletlenségeimnek, a hibáimnak, mert mindig tudok tanulni valamit, és ha szerencsém van, akkor nem mindig ugyanazt. Persze mint a kenyér eset mutatja, van mikor ugyanazt tanulom.

De ha nem érzed magad robotnak, ne egyél robot ételt.
Figyelj oda, mert a tested az igazi otthonod.
Ne szarj az otthonod közepébe, mert neked kell feltakarítani!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...