2012. március 29., csütörtök

A rágás

Érdemes odafigyelni rá, mert fontos. Mikor csak annyiról hallunk, hogy fogyni lehet ha rendesen rágunk, akkor elképzeljük, milyen egyszerű is ez.
Tényleg az.
Alaposan megrágni a falatokat, annyira, hogy már pépes legyen és magától csusszanjon le a torkunkba. Ehhez türelem is kell, no meg kitartás. Mert pár falat még oké, odafigyel az ember, de megzavarják, türelmét veszti, és minden megy tovább a régi módon, pár felületes rágás után nyelés. Pedig nem csak a fogyás miatt van jelentősége, mert az emésztés jelentős része a szájban zajlik. A nyálnak megfelelően át kell itatni a falatokat, amit rendesen meg kell őrölni a fogaknak.
Ha nagy falatokat eszünk, nehezebb lesz lassan enni, mint amikor kis apró falatkánként tesszük a szánkba az ételt. Élvezetesebb is egyébként lassan enni, jól megrágni, mert az ízek intenzívebbek lesznek, és egyéb felkorbácsolt érzékeink is megfelelően le lesznek csillapítva. Hisz már az étel készítésekor mindenféle hatásnak vagyunk kitéve.
Illatok, látvány, kóstolgatás okozta ízkavalkád.

A gyorsan bekapott pár falat az itt keltett ingereket elégíti ki. Mikor pedig elkészülve leülünk enni, a gyorsan belapátolt étel mindenre jó, csak éhség csillapításra nem. A gyomornak is többet kell vele dolgozni, mert a nagy darabokban leküldött étel nehezebben emésztődik. A fogak sem dolgoztak eleget, pedig a fogkőképződés egyik ellenszere a rágás.
Adjunk magunknak lehetőséget az ételek élvezetes fogyasztására. Ne csak a fogyás lehetősége miatt.

Arról írtam már ezen a blogon, hogy 20 perc kell, mire a teltségérzet az agyunkig is eljut. Ha viszont eleve apró falatokban és alaposan megrágva étkezünk, akkor ezzel sem kell trükközni, mert központba tartó jel egyensúlyban lesz a tányér ürülésével.
És mire a fél adag ételünk elfogy, az agyunk is gyomor-teltséget fog jelezni.

Arról már tényleg csak zárójelben szólok, hogy a felületesen megrágott étel felsértheti a torok és nyelőcső falán lévő nyálkahártyát.

2 megjegyzés :

  1. Még a terhességem alatt próbálkoztam a lassú, alapos rágással és tényleg kevesebbel is jól laktam. Sajnos rajtam bukott meg, mert mire megszoktam volna, észrevétlenül újra gyorsan kapkodva bekaptam pár falatot. A szülés után esélyem sem volt lassan alaposan enni, de mára sikerült kicsit visszalassítanom. Lehet belevágok újra, a Félix úgyis lassan eszik majd, tartom vele a tempót.

    VálaszTörlés
  2. Én is ezen vagyok, hogy olyankor tényleg félre tegyem a munkát ami még vár, és arra koncentráljak amit csinálok :)
    Neked is sok sikert!

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...