2012. március 31., szombat

Zöld turmix, avagy a zöld levelek fogyaszthatóvá tétele

Ez számomra már nem újdonság, de pár hónapig elhanyagoltam a zöld turmix fogyasztását. Pedig finom, a gyerekek is szívesen isszák, és az emésztésben nagyon nagy segítség.
Most ismét jönnek a friss zöldek, lehet kotyvasztani.

Egyes források szerint az ember egyik fő táplálékának a zöld leveleknek kellene lennie, ezzel szemben szinte alig fogyasztunk belőlük. A salátánkba esetleg kerül belőle néhány levélnyi, de ez nem elég, ráadásul emészthetősége is nagyon nehéz a magas rosttartalma miatt.
A turmixolással feltörjük a rostokat, ezáltal könnyebben emészthetővé és hasznosulhatóvá tesszük, ezen kívül tetemes mennyiségű zöld levelet tudunk elfogyasztani pillanatok alatt, jóízűen. Mert tényleg jóízű!
A zöld turmixok elkészítésének csak a fantáziánk és a gyümölcsök, zöld levelek fellelhetősége szab határt. 
Hozzávalók:
  • 60%-ban bármilyen édes gyümölcs (banán, körte, sárgabarack, őszibarack, alma...stb.) Botanikai és emészthetőségi szempontból gyümölcsnek számít a paradicsom, uborka, cukkini is, ezekkel is bátran kísérletezhetünk (pl. zellerlevéllel, petrezselyem levéllel, himalája sóval)
  • 40%-ban bármilyen zöld levél (spenót, sóska, kellevél, kínai kel, saláta, petrezselyem zöldje, zeller zöldje, reteklevél, céklalevél, ehető gyomnövények stb.)
  • annyi tiszta víz, hogy a turmixunk kellemes állagú legyen.
Az édes változat felturbózható bio vanília őrlménnyel, bio narancs vagy citrom illóolajjal, fahéjjal, szegfűszeggel, szükség esetén pici mézzel, a sós változat pedig himalája sóval, zöldfűszerekkel, cihillivel stb.
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a hozzávalókat.

Forrás: AntalVali

Részletek

Bármilyen gyümölcs ami van otthon, aprítva, turmixba dobva, felöntve vízzel. Egy almát fél liter vízzel turmixoltam ma. Ebbe dobáltam ma reteklevelet és sóskát. Alapos turmixolás után ittuk. A gyerekek jól összevesztek a végén, majd a legkisebb alaposan kitörölgette a poharakat a kezével.

A 60-40% arány csak ajánlat, ha bírja az ember, mehet bele több zöld is.
Célszerű éhgyomorra inni, és előre is elkészíthető, pár napig elvan a hűtőben.

Ami nagyon jó:
retek levél
karalábé levél
sóska
spenót
csalán
tyúkhúr
papsajtmályva
petrezselyem zöld,
kínai kel
zellerlevél
csírák
karfiol levél
szőlő levél
friss fűszernövények
saláták
pitypanglevél
céklalevél

de mehet bele:
lila káposzta is,
brokkoli virág, azaz amit amúgy is megeszünk

Mindent ki lehet próbálni benne ami ehető.
Lehet ízesíteni mézzel, vagy fél banánt tenni hozzá, hogy édesebb legyen. Már ha igény van rá. Mert a natúr ízek nagyon jók!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...