2012. április 10., kedd

Húsvéti menü

Semmitől nem fosztottam meg magam. Tehát ettem sonkát, tojást, kolbászt is. Igaz, ezek mind házi készítésű ételek voltak, adalék és tartósítószer mentesen. A tormát is én készítettem tormából és ecetből, cukor és tartósító, színező adalék nélkül. Igaz, csukott szájjal nem lehet megenni, olyan erős :) Ezen azért segítene némi cukor és leforrázás, de ez itt nem a receptek helye.

Ami a lényeg, hogy rossz étel nincs, csak figyelni kell a sokszínűségre és a minőségre. Sok dolgot kiiktattam a konyhámból, mióta próbálkozom az egészségesebb táplálkozással. Beleestem a kezdők hibájába is, a görcsösségbe. Azóta enyhültem, próbálok arany középutakat találni, és persze igazodnom kell a pénztárcámhoz is. Vannak dolgok, amikre továbbra sem vagyok hajlandó. Például a környezet és szervezet számára ártalmas dolgokat tartalmazó tisztítószerek, kozmetikumok használata. Vagy a margarin/étolaj, süteményfélék felesleges túlcukrozása. De ez utóbbiak már az ízlés átalakulásának köszönhetőek.

Üdítőitalokat már sok éve nem iszunk, ünnepekkor sem. Akkor is tökéletes a tea vagy víz. Hisz azért mert ünnep van, nem kell magunkba tömni és dönteni minden híg f*st. Nézegettem én az üdítőket egy boltban, mert Anyám üdítős szeletet óhajtott sütni. Olyat vettem, amire rá volt írva, nincs benne színezék. Jól van, nem hiszek a mesékben, de egy fokkal jobb, mint a "Buborék" fedőnevű üdítőital, amire kifejezetten rá van írva, hogy gyerekeknél viselkedési anomáliákat okozhat. Persze nem ezekkel a szavakkal, de ez a lényege. Ami egyébként minden boltban kapható ételszínezékre is rá van írva. Azt tudtátok, hogy asztmát is okozat, erősíthet a mesterséges színezék? És azt, hogy még a minőségi szörpökben is előfordul? Persze ha nem vagyok  hajlamos mondjuk asztmára, nem valószínű, hogy azzá válok, de ha el tudom kerülni, akkor elkerülöm az ilyen adalékos ételeket-italokat.

El kell olvasni a címkéket! És igenis új dolgokat kell megtanulni minden nap, oda kell figyelni, miket veszünk meg magunknak és a gyerekeknek. Mert minden rosszat elkerülni nem lehet, de van amit azért igen. Próbálkozni, törekedni kell. És bár nézhetjük a rezgés és energiaminta felől is, hogy amiben valami jó van, az rossz nem lehet, de vannak határok. A napraforgó miatt a margarin nem lesz elfogadható élelmiszer.

Az étkezésünk sok rossz szokáson, rosszul kialakított rendszeren alapul, amin azért lehet változtatni.  Ne adjuk tovább azt, amiről tudjuk hogy rossz! Nem fogok kólát adni a gyerekemnek, de ha vendég jön, akkor sem veszek ilyesmit. És sajnálni sem kell szegény üdítő és virslimentes gyerekeim, mert nem vettem el tőlük semmi jót.

Együnk pár szelet füstölt húst vagy főtt tojást, ha van rá igény, de a ez mellé rengeteg zöldség is kerül, és időben abba tudjuk hagyni, akkor már nem lesz olyan nehéz a gyomornak.

A koleszterinről és egyéb népvakító dolgokról az a véleményem, hogy a normálisan mozognánk és eleget lennénk a levegőn, továbbá nem gyengítenénk az immunrendszerünket mindenféle méreggel, akkor nem lennének a testünk működésében durva eltérések. Mert az immunrendszer helyre tudná hozni a kisebb gondokat. De amíg az öblítőszerrel és mű-ételekkel bevitt mérgeket kell leküzdenie, addig mit is várunk? Arról nem is szóltam, ami talán az egyik legfontosabb: a lelki okok. Amíg hagyjuk, hogy mások uralkodjanak rajtunk, és beleszóljanak az életünkbe, amíg mi magunk is mérgesek vagyunk, addig nem jutunk tartósan sehová.

Pár cikk:
Cikk a hiperaktivitásról
A térfogatnövelt pékárukról
Allergiák
Adalékok, E-számok

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...