2012. április 28., szombat

Mit tehetnék?

Fontosak a szabályok. Kellenek a gyerekeknek is a keretek, és a felnőtteknek is. De a társadalmi együttélés szabályai nem vehetőek egy kalap alá a bürokrata szabályokkal.
Azon gondolkodtam, miként lehet egy alapvetően szabad élőlényt korlátok közé szorítani úgy, hogy kitörni se akarjon, és úgy működjön, ahogy elvárják tőle. Azaz dolgozzon, leadja a sápot, amiért dolgozhat, nevelje a jövő rabszolgáit, és kussoljon.
Lázadni? Kit érdekel egy lázadó? Mindenki félti amije van, igazi lázadások nincsenek. Igazi lázadók sem, csak ilyen szócséplők, mint én.
De visszatérnék a gondolatmenetemhez.

Hogyan alakíthatóak ki az egyre szorosabb és értelmetlenebb korlátok? Ahogy a gyereknevelésben. Van aki terelget, megadja az esélyt, hogy az legyen a gyerekéből, amit az akar, ami az útja: örül akkor is, ha utcaseprőként lesz boldog a gyereke, csak boldog legyen.
Van aki pedig keményen irányít, minden eszközzel a saját elképzeléseit próbálja beporciózni a gyerek életébe. Hogy többre vigye, hogy ne legyen ilyen szerencsétlen, mint a szülője, hogy megállja a helyét a világban, stb.

Ismerős mondatok, vélemények lehetnek, ugye? És ha úgy hisszük, ez szeretetből fakad, akkor azt is elhisszük: a hatalom értünk dolgozik. Azok, akik el tudják hinni: a gyereket "ostorral" kell kordában tartani, különórákkal, versenyekkel, állandó tanulásra kényszerítéssel kell embert faragni belőle, talán későn veszik majd észre, milyen szerencsétlenné tették egy ember gyerekkorát.

Pont olyan szerencsétlenné, ahogy a gondolkodó ember érezheti magát, ha látja, mennyire látszat világban élünk.
Bizony, a mátrix.
Apránként és mesterien elhintett hazugság-háló tart minket a karámban, és persze a tulajdonunk, szeretteink iránti felelősségérzet, ragaszkodás. Látni fáj, látni rossz, mert tehetetlennek érezheti magát, aki nem a hazugságok homályában él. Rossz ébren lenni egy alvó világban.

A politikánál maradva: lássuk már be, itt több évtizede az a szlogen, hogy a megszorítások az adósságcsökkentés miatt vannak, az adósság viszont nem hinném, hogy csökkent.
A "válság" pedig túl sok éve van már. Az, aki jobban ért hozzá biztos sejti, ez a válság nem az aminek mondják. Mert van szerintetek olyan válság, ahol van kereslet, van pénz, van érték, van munka, van minden. Csak kevés. Illetve némelyeknek kevés, némelyek pedig irdatlan mennyiségeket felhalmoznak. Ez csak egy művileg kidolgozott, tudatos elszegényítés. Mert a válság is mint minden, fejlődött. Már nem olyan az összeomlás, mint a nagy világgazdasági válságok idején. Ha olyan lenne, sokan kaphatnának észbe, és átrendeződhetnének a sorok. Így viszont fű alatt szépen  újra lehet osztani az elemi értékeket, a nagy földterületeket, amiket országoknak hívunk.

Ez, amit itt csinálunk, azaz leírni a véleményeket és beszélni róla, vagy akár kiáltani: csak vihar a biliben. Nem számít. Ma már nem jön értünk az ÁVÓ, a KGB, senki nem jön. Mert a rendszer szilárd alapokon áll, hazugság tartja életben. De ne feledje senki: egy hazugság addig él, amíg hisznek benne...

Legközelebb igyekszem vidámabb témával jönni.

4 megjegyzés :

 1. Egy faj életképességének fokmérője , hogy mennyire képes megújulni. Ha igazad van és a hazugságháló tényleg ennyire jól tart minket fogságban akkor az szomorú mert temethetjük az emberi fajt... pont mint a dodo madarat.. :(

  VálaszTörlés
 2. Szerintem erősen eltúlzod ezt a kérdést, mert hatalmat gyakorolni lehet szeretettel is és zsarnoksággal is. Tanulni fontos, hiszen csak akkor lesz meg a gyereknek az a szabadsága, hogy saját maga döntsön a sorsáról, ha van elég ismerete, azt pedig csak tanulással lehet szerezni. Arra pedig muszáj ösztökélni a gyereket, mert nagyon kevés az a gyerek aki magától jól tanul. Persze nem mindegy hogyan teszed, de normális szülő nem ostorral nevel. A politikai hatalomról pedig csak annyit: "ember uralkodik az emberen a maga kárára" (Préd;8,9). Tudom, hogy nem vagy vallásos, de lehet mégis ez a magyarázat?

  VálaszTörlés
 3. Biztos van benne túlzás, nem vitatom :)
  Én nem azt mondtam, hogy nem kell tanulni. Sőt, én is szigorúbban veszem, mint nálam tették. De nem fogom pl. az ügyvéd karrier felé tolni a gyerekem, mert az NEKEM szimpatikus. Látom melyik gyerekem a művész, melyik a reál, melyik műszaki beállítottságú, és melyiknek kell a vas szigor. Tanuljon a gyerek, ismerje meg önmagát, ha akar menjen versenyekre, de azt nem értem, miért kell kisiskolás gyerekeknek otthon órákat tanulni, mikor a napköziben megteszik, és esetleg jó tanuló is.
  Nem vagyok vallásos, de nem utasítom el ezt sem. Magát az alapvallást, Isten létét vagy nemlétét nem keresem, én inkább a köré szőtt egyházat és hamis tanokat utasítom el. A katolikus vallás nevében annyi embert tettek rabszolgává, ami egyedülálló.

  VálaszTörlés
 4. Félre értettelek, bocsánat. Így igazad van. A legnagyobb fiam a negyedik szakmában találta meg amit keresett. Elég mérges voltam rá, hogy minden félévben mást akar tanulni, de utólag jól sült el. Szóval nekik sem könnyű.

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...