2012. április 26., csütörtök

Rabszolga

Nem sok egyetértésre számítok ezzel a véleményemmel: szerintem mi vagyunk a legtutibb rabszolgák. Az, aki szabadnak hiszi magát, sosem fogja keresni a kiutat a börtönből, a rabságból. Azt tehetnek velünk az uraink, amit akarnak, hisz max. annyit mondunk: ez van, mit is tehetnék én egyedül? Mit tudunk csinálni? Ezt kell szeretni.

Képzeljétek el, az ország vezetőinek mi adjuk a fizetést, de nem szólhatunk bele abba, amit tesznek. A saját életünkről sem hozhatunk döntéseket, csak olyan lényegtelen kérdésekben, miszerint melyik banki tulajdonban akarok aludni ezután, illetve mely munkahelyen dolgozom meg az ő fizetésükért és nyaralásaikért.

Mi adjuk a fizut, mi nevezzük ki őket, de ha nem jól teljesítenek - azaz kiderülnek a hazugságok - , akkor sem tehetünk semmit, nincs jogunk új beosztottat választani.

Mert jobban belegondolva, mi vagyunk a főnök, ők a beosztott. Az ország vezetője a nép, aki a pénzt adja. Aki a munkája után adózik, a megvett étel árában is adózik, szarni sem tud anélkül, hogy ne kéne fizetni utána valamit. Ebből a pénzből vannak fenntartva a melósok: a politikusok. Mégis ők vesznek el mindent, ők mondják meg: a fizetésünk mekkora részét kell leadnunk mint sápot, és húznak le még több bőrt, mikor még az előző sem nőtt vissza.

Szerintem nem is kell nekünk semmi. Sem pénz, sem közmű, sem étel. De akkor munka sem lesz. Mert valamiből fent kéne tartani magát annak, akitől a termelő munkát elvárják, nem? Beteg és alultáplált ember nem tud jól teljesíteni.

A régi idők rabszolgái tudták hol a helyük, tudták, kit szolgálnak, tudták: sok jóra nem számíthatnak. A mai ember azt hiszi ő az úr, azt gondolja szabad, pedig nyersebb módon rabszolga mint Tamás bátya és társai voltak.

4 megjegyzés :

 1. Bár kicsit nyers a megfogalmazásod, de teljesen igazad van. :) Néha elszörnyedek, még mire akarnak kivetni adókat..

  VálaszTörlés
 2. Egy ideje ezen gondolkodom - hogyan működhetne úgy egy demokrácia, hogy mi dönthessünk a politikusok helyett? A mai digitális, netes világba olyan jó beleképzelni egy olyan rendszert, ahol akár otthonról a gép előtt ülve tudok dönteni egy-egy komolyabb kérdéssel kapcsolatban. Tisztában vagyok vele, hogy nem lehet minden kérdést, problémát, javaslatot a nagy nyilvánosság elé vinni. De jó lenne, ha bizonyos dolgokba lenne beleszólásunk. Felháborítónak tartom, ha pl olyanokra vetnek ki ún. milliomosadót, akik az átlagnál jobban keresnek, de ez pont arra elég, hogy tisztességesen megéljenek a családjukkal, gyereket merjenek vállalni, hitelt fizetni és persze adózni. Nem utolsó sorban aktív részesei a gazdaságnak, hiszen az átlagnál jobb jövedelmüket az országban hagyják, költik el! Ez a réteg lenne a milliomos??? Nevetséges! Fiatal diplomás ember, monduk tíz évvel a suli befejezése után, családalapítás előtt, közben, hitelekből kialakítva az életét? Mi vagyunk a milliomosok? Az ilyen dolgokat felháborítónak tartom. Vagy hogy eltörlik a családi pótlékot, ami húsz euró azoknál, ahol az éves jövedelem egy meghatározott szint felett van!!! Ugye nem kell mondanom, hogy ez megint ugyanaz a réteg, mint az előbb??? Közgazdászként viszont érthető ez a húzás - a támogatás eltörlésével az állam spórolhat ( mire is??? Jutalmakra? ), miközben ez egy olyan megszorítás, amely nem fogja elvenni az gyereket vállalni akarók kedvét a családalapítástól, hiszen kis összegről van szó. Szóval ennek az intézkedésnek nincs olyan negatív hozadéka, mint pl az ÁFA emelésnek, amely általában csökkenti az adózási kedvet. Rabszolgák vagyunk bizony, mert tűrjük, hogy tizedszer, századszor is megüssenek minket, tűrjük a megalázást, azt hogy csak elvegyenek tőlünk azok, akik belőlünk élnek.

  VálaszTörlés
 3. Ez pont olyan helyzet, mint amikor a hivatali vagy banki alkalmazott bunkò mòdon kezeli az ügyfelet, akibõl él. Mi, ügyfelek pedig kényszerhelyzetben lévèn sokadszor is visszamegyünk oda, ahol belènk rùgnak. Veletek beszèltek màr kórhàzban ùgy mintha szarnak sem lennètek jók? Mert az egèszsègügy a màsik, ahol sem szèp sem okos nem lehetsz, pedig a Te testedrõl kell dönteni.

  VálaszTörlés
 4. Nemcsak hogy a testedről kell dönteni, de ez az egész aparátus a mi pénzeinkből működik. Vagy nem működik - abból meg az a tanulság, hogy máshol sokat gombolnak le belőle és nem arra van fordítva, mint amire lefogják a havi fizuból...
  Bankhoz nem tudom mit szóljak, mert az az én területem ( bár én nagyvállalatokkal foglalkozom ). Szerintem az a baj, hogy ott is nagyon alulfizetik az egyszerű alkalmazottakat. Van olyan ismerősöm, akinek a banki fizetése kicsivel több mint az anyukám varrodai fizetése. És főpénztárosként dolgozik, este fél hétnél hamarább nem ér haza. Nehéz lehet szerintem ilyen helyzetben mindig kedvesnek maradni, bár akkor is igyekezni kell, mert sok múlik rajta.

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...