2012. április 2., hétfő

Társadalomkritika

Gondolkodom dolgokon.
Hogy az ember a bajban összetart, igaz? Legnagyobb válságok esetén és a legnagyobb problémák esetén mindenkiből előjön a segíteni akarás.
Amit nem értek, hogy ez úgynevezett békében miért nincs meg?
Miért kell ahhoz összedőlni mindennek, hogy rányissak a szomszédra?
Meg kell várni, hogy valaki rákos legyen, akkor megkedvelem? Akkor már látom benne az esendő embert? Addig az hol van?
Ha azt hallom, ennek nincs ez meg az, akkor gondolkodom, hogy tudnék én segíteni.
Láttam a teszveszen télen egy kérdést egy kályhánál, hogy mennyi lenne a vége, mert a fóti családsegítőtől keresnek kályhát, egy családnak, akinek nincs.
Kinyomoztam a számot, felhívtam, nagyon örültek.
Többször visszahívtak, egyeztettünk méreteket, típust, állapotot, mindent.
Fót nincs messze amúgy, de a kályha azóta is itt van.
Most nem olyan sürgős, vagy itt akar maradni.

Összefognak az emberek, segítenek a bajba jutott állatoknak is. Ha földrengés, szökőár, vagy árvíz-belvíz hasonló van. De egyébként?
Itt a falu határában kidobtak kocsiból egy retriever keveréket. Nagyon szép kutya, kedves is, és hozzánk jöhetne ha nem lenne mennyiségi határ, amit már elértünk kutyában. Nyílt törés volt a lábán, de gyönyörűen gyógyul. Sovány a kutyus, és valószínű féreghajtás kéne neki, bár nem néz ki betegnek. 2-3 hét alatt rendbe lehetne hozni fizikailag. Lelkileg biztos nehezebb lenne, de szeretni kéne.

Ilyenkor hol a sok segítőkész ember?
A kedves és türelmes kutya ott fekszik, az emberek elsétálnak mellette, egy falat étel sem akad senkinél, bármilyen soványka. Megállok mellette, bontogatom a férjem hátizsákját, a maradék kenyeret szedem elő. Szépen elveszi, és kapkodva eszi, mert éhes.

A segítőkész ember pedig megül, várja amíg válság nem lesz, és akkor távol maradva az igazi mélyvíztől küldi a ruhászsákokat, a kinőtt érettségi öltönyökkel. Persze vannak sokan igazi segítők, de kis bajokra nem nagyon reagál senki.

Szóval miért kell megvárni, míg a polgármesterünk lelöveti azt a szép kutyát??????? Mert két hétig oda kéne figyelni rá, és naponta párszor megsimogatni? Mert be kéne oltani, és két tabletta féreghajtó sem ártana neki???
Komolyan, ide jöhetne. De van egy rendelet, miszerint nem lehet. És lehet, hogy nem tudom miből veszünk ételt hó végén, de annyi mindig van, ami elég.
az a tekintet...

Szili és a kutyus


Amúgy a héten lesz a szemétszedés az erdőben. A polgármester szervezi meg.

8 megjegyzés :

 1. Már bocsánat a kifejezésért, de rohadtul igazad van. Nálunk befogadott kutyus van. Elterveztük, milyet akarunk. Aztán a családunk befogadott az utcáról egy egyébbként fajtiszta kutyust, kigyógyítottuk, megkapta a féregirtás, szurikat és befogadtuk.Dobtuk volna ki? Sok vele a gond, mert ahhoz hogy családtaggá válljon, ki kell alakulnia a bizalomnak. De hiszem, hogy jó kutya lesz. Vagy: szerettünk volna ruhákat, játékokat gyűjteni gyerekeknek. Két hét alatt kaptam "remélem nem xy-nak, ilyen meg olyan nemzetiségűnek, stb lesz mert akkor nem adoktól kezdve addig, hogy gyerekotthonnak nem adok." Azt meg sem említem emellett, hogy ilyet pont nekem mond valaki, amikor mi örökbe fogadtunk! Hát no comment, páran összedobtuk amink volt, bevásároltam én is és elvittem mindent az otthonba.

  VálaszTörlés
 2. Az igazi taplóságnak sincs határa. Tényleg baj az, hogy x nemzetiségű vagy nevelőotthonban élő gyerekek játszanak az adománnyal?

  VálaszTörlés
 3. Igen van jelentősége. Mert ha uram bocsá cigány/arab/zsidó/magyar/kínai/urdu akkor esetleg annak is "normális" gyerekkora lesz és megeshet hogy kiegyensúlyozott felnőtté válik. Milyen lenne már? Utána hogyan gyűlölnéd?

  VálaszTörlés
 4. Szóval rúgjunk még egyet a szerencsétlenbe, akit valami módon kidobtak? vagy aki csak más??

  VálaszTörlés
 5. Miért? Nem erről szól az emberiség története?

  Ez nem újdonság,ilyen volt és józan ész híján ilyen is marad az emberiség...

  VálaszTörlés
 6. A kiszolgáltatott helyzetben lévőt segíteni, akár ember, akár állat, alapvető lenne. Szerencsés az, aki ilyenkor segítő kezekre talál, és nem élnek vissza azzal, hogy árva... Nem is folytatom. Nálam is két befogadott kutya van, társasházban több nem lehet. Egy harmadik eb reálisan elférne, anyagilag győznénk még etetni, oltások, féregirtás, stb.
  Milyen hülye rendelet! Van, akinek végleg meg kéne tiltani, hogy állatot tarthasson, mert szadista, meg értem én, hogy ne üzemeltessünk menhelyet magánházaknál, de nálatok meg nálam is lehetne helye ennek a nyomorult (emellett tündéri) kutyának. Ivartalanítási kötelezettséggel engedélyezhetnék, dehát gyakorlati és életszerű megoldásokat ne várjunk! Dühös vagyok és szomorú.
  Brigi

  VálaszTörlés
 7. Sajnálom. Remélem, lesz gazdi... Talán a Rex alapítványt is megkeresheted, hátha elég közelinek érzik, hogy segítsenek.
  A tisztuló erdőnek meg örülök nagyon!!! :) A mi kis patakunk is elrendeződött vasárnap, és jön a folytatás.

  nekem egyébként az utóbbi egy évben, mióta feladtam, hogy "közösségek" befogadjanak, szívügyem lett, hogy létrehozzak, erősítsek közösségeket. Hogy ne legyen igaz az én környezetemre, amiket írtál. A múlt héten "vizsgáztunk" is, legalább jóra.

  VálaszTörlés
 8. Brigi, a kutya dolga egyelőre rendeződött.
  Kikocs, nagyon örülök a sikerednek :) Egyébként van amiben van összefogás, de olyan sok eset van, amikor inkább félrenéznek.

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...