2012. április 1., vasárnap

Visszaesés, bűntudat

Esendő emberek vagyunk, változni pedig minden elhatározás ellenére nehéz. De a megszokás is nagy úr. A rossz táplálkozási szokások mélyen rögzültek, hisz évekig csináltuk. Az adagokat emeltük, így híztunk meg. Most leszokóban vagyunk, és ha nem figyelünk eléggé, akkor bekapcsol a robot-üzemmód. Az automata. Ami még a régi, megszokott rendszer szerint üzemel.
Lehet hogy egy "pillanatra" nem figyelünk, és máris habzsolunk, nem rágunk alaposan, többet eszünk, mint az optimális, vagy kevesebbet iszunk.

Mondhatnám, hogy hiba, de ki az aki nem hibázik sosem?
Javítani, helyrehozni mindig lehet.
Ha az előbb felsoroltak előfordulnak, nem kell csüggedni, nem szükséges a bűntudattal gyilkolni magunkat, egyszerűen vissza kell térni az ösvényre, amin elkezdtünk járni.
Azaz ha ebéd után ehetnékünk támad, de időben kapcsolunk, akkor célszerű végiggondolni, vajon igazi éhség-e amit érzünk, eltelt-e már a 20-30 perc étkezés után, ami kell az agyunknak, hogy teltségérzetet jelezzen. Ha eltelt és még mindig éhesek vagyunk, lehet, hogy olyasmit ettünk, ami éhségérzetet okozó étel. Ilyenek például a  tésztafélék, az alma, a bazsalikomos ételek, és még sokféle. Ha ilyen jellegű volt a táplálékunk, és a vízivás sem segít, akkor célszerű enni valamit. Semmi nem fog történni. Attól még másnap is fel fog kelni a nap. persze nem kell hülyére zabálni magunk, de egy szelet szendvics nem fog ártani. Vagy egy tányér repeta.

Aztán ott van még a rossz időben előforduló bezártság, unalom. Ami a kajafüggőt evésre sarkallhatja.
Lényeges, hogy az éhség első jelére nem készítek ételt. Az még csak egy apró jel, azután még eltelik legalább fél óra, míg igazán éhes leszek. A falat is jobban esik, ha valódi éhség vezérel, és én nem is tudok annyit enni, mint amikor megszokásból ettem. A gyomorméret folyamatosan csökken, mivel kevesebb étel megy bele, mint eddig. Tehát eleve már az eltelt közel két hét alatt csökkent annyit, hogy nem vagyok olyan gyakran éhes, és nem is bírok annyit enni. Ha figyelek az alapos rágásra, akkor nem kelek fel éhesen sem az asztaltól.

Igen, estem vissza. Ivással nem, tartom a 3-3.5 litert. De étellel majdnem. Megkívántam még egy tányér ételt, és nem fogtam vissza magam. Mert bármennyire azt mondom, teljesítsd az igényeid, edd amit megkívánsz, de a mennyiségek igenis fontosak! Szóval elkészült a tányér étel, a felét megettem, lassan, odafigyelve, és elég volt.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...