2012. május 10., csütörtök

Szélsőség?

Valahol az vagyok. Szélsőséges. Talán, ha nem kéne küzdeni, bizonygatni, hogy van azért abban igazság, amit hiszek, hogy talán mégis jó, amit el akarunk érni, satöbbi. Így viszont a bennem lakó hisztis, akaratos ÉN azt mondja, csakazértis. Ez nem jó, az arany középút lenne jó. Én is csak tanuló vagyok, tanulom azt, hogy kezeljem mások másságát és inkább szórakoztatónak fogjam fel mások extremitását, ne pedig bosszantónak.
Ennyit rólam.

A korábbiakban boncolgatott energia és környezetvédelmi kérdések szerintem kissé rossz irányba mennek. Mert talán túl kis léptékben haladó az a gondolat, hogy vissza a kőkorba, nem kell áram, nem kell pénz, satöbbi. Ezzel csak nem látunk túl a határainkon, nem nézzük azt, hogy mi lehetne, ha mondjuk nem a fosszilis energiára épülne a világ. Ha mondjuk a levegő nap és víz energiája lenne kihasználva, hogyha mindenki fejében ott lenne a tudat, miszerint vannak ilyen jellegű találmányok, csak egyszerűen lehúzzák őket a porondról, a legtöbbről nem is hallunk, mert nem gazdaságos.
Kinek is?
Nem nekünk.

A másik a pénz. Kevés van, függünk tőle, nem valódi érték. Oké, nem lehet ezüstös zacskókkal mászkálni, de ami mögött nincs valódi érték, az csak egy papírdarab. Egyelőre kapunk érte ételt a boltban, és lehet vele fizetni az áramért, de meddig? Talán oda is el kell jutni a tervezésben, hogy mivel állítunk elő dolgokat, ha a jelen gazdaság tényleg összeomlik, és elveszíti értékét a pénz. Amíg átáll majd a pénzrendszer ismét az aranyfedezetre, addig is át kell vészelni majd valahogy.

Tudjátok, hogy sokkal kevésbé hatékonyak a bioboltban, gyógynövény üzletben megvett növényszárítmányok, mint amit magunk szedünk és szárítunk? Mert nem mindennek jó ugyanaz a kezelés, szárító eljárás, és főképp az erőltetett-telepített termesztés. Hogy elvárják egy-egy növénytől az egységességet, azaz a hatóanyag mindenkori ugyanolyan mértékű jelenlétét. Ilyen a természetben nincs. Lehetetlen ugyanolyan csirkéket nevelni, mert ezek ÉLŐLÉNYEK. Mind más. Mire viszont gyógyszer illetve bolti hambi hús lesz belőle, egységes lesz. De minden élet el is tűnik belőle, mert az úgy már nem gazdaságos.

Az összefüggés adott.
Halott, fosszilis energia, mert az élő nem egységes, nem gazdaságos. Nem tudok kétszer pont ugyanolyan szappant készíteni, hisz az alapanyag nem ugyanazt a hatóanyag mennyiséget tartalmazza.

Az eredeti gondolatmenetemben olyasmi is volt, hogy rossz felé megy a gondolat, mert azt próbáljuk kitalálni, hogy lehet ezt a mai technikai rendszert fenntartani kevésbé szennyező módon. Én azt mondom: sehogy.
Mindenképp le kell mondani dolgokról, el kell engedni dolgokat amiket most még fontosnak érzünk, változtatni kell.
Talán ha pár apróságot maga állít elő mindenki, ha mindenki valamilyen szinten termelővé válik, akkor nem lesz annyi ideje azzal foglalkozni, milyen tévén nézze a VB-t.
Nem lesz annyi ideje a hiúbbnak a ráncaival foglalkozni, esetleg hogy milyen parfümöt fújjon magára, mert ha lefoglalja magát valami értelmessel, akkor ezek a feledhető dolgok oda kerülnek, ahová valóak.

Az ma egyszerűen eszébe sem jut senkinek, mennyi cetet öltek meg pl. az ámbra miatt, ami kedvelt parfüm alapanyag volt. Mennyi tigris hal meg, mert bizonyos részei potencianövelőnek tartott csodaszerek. Elefántcsontról hallott valaki?
Az extrém dolgokról még? Kisgyerek voltam, mikor a Váci utcában láttunk egy csizmát, amiről elmondták: a bárányt még az anyja hasából kiszedve nyúzták meg miatta. Menő cucc? Ja.
Nem szeretsz ilyesmiről hallani? Pedig ott van a világban. Kened magadra a sminket, testápolót, ránctalanítót? Tudod hány állat szenved és hal meg miatta? Kínok közt. Nem simán leszúrva mint a malac, akit megesz a húsevő.
De beszélhetünk a vágóhidakról is, ahonnan az ipari mennyiségben előállított sonkának való kikerül.

A fosszilis energia alapja a kőolaj. Ami eszeveszett mennyiségben ömlik az óceánba, és nem csak sérült tartályhajókról. Azokat a halakat megkérdezi valaki, akik ott élnek, hogy kell-e ez nekik?

Nagyon csúnyán elcsúszott a világ, mert egyszer valaki kitalálta, az állat nem számít, lehet gyilkolni, nincs büntetés érte. A természet sem sikolt hangosan, ha tarvágással irtanak erdőket, vagy ha humanoidok gumiabroncsot égetnek a mező szélén, sok-sok évre megmérgezve az adott területet.

De ott van az atomenergia, ami elvileg biztonságos, olcsó és jó. Akkor miért olyan drága a villanyenergia? Akkor miért fizet az emberiség illetve a Föld lakossága olyan drágán, mikor egy-egy természeti visszahatás vagy emberi mulasztás miatt sérül egy reaktor?

Szóval az arany középút talán nem is létezik, csak a kedves-szelíd emberek fejében. Lényeg, senkit nem lehet erőszakkal másfelé vinni, mint amerre menni akar, amerre mennie kell. Szabadság kell, különben diktatúra van. Szabad döntés kell, de ahhoz a tények ismerete szükséges. Hogy lehessen mérlegelni. De szabályok is kellenek, mert különben anarchia lesz. A szabályoknak viszont sosem lehet egyénre szabottnak lenni, mert nem egy embert szolgálnak, hanem egy közösséget.
Gyakorlatban?
Sok mindennek meg kell változni. Tehát nem jutottunk sehova. Ugyanott vagyunk, de talán mégsem.
Talán felfogtuk, hogy aki másképp akar élni, megteheti. Csak le kell mondani pár dologról, mert ugyanúgy élni de kevésbé szennyezni nem lehet.

1 megjegyzés :

  1. Szeretem azt az erőt ami árad belőled mikor a meggyőződésedről írsz: (És még milyen lehet megélni ezt!!!) Én egyetértek veled, és bár már nem lehetne egyik napról a másikra megváltoztatni az emberek hozzá állásást, el kellene gondolkoznunk, mit hoz a jövő? Sokszor gondolok arra, lassan nem lesznek futurisztikus gondolatok, a lebegő autó, a tubusleves..stb. De nem tudjuk megállítani az időt. Többször gondolok a múltra, nem a múltszázadra, hanem olyan 1000 évvel ezelötire, akkor milyen nehéz és kegyetlen élet volt. A mostanihoz viszonyítva.De akkor ők nem úgy élték meg. Én úgy gondolom, a jövőt sem szabad sötéten látni, hisz a gyerekeink, majd az unokáink itt fognak élni. Bár ahhoz hogy élhető legyen, sokkal de sokkal kevesebb embernek kell majd élnie...de ez egy nagyon megosztó téma, Heni, én személy szerint nagyon örülök, hogy foglalkozol a témával!:-)

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...