2012. július 24., kedd

A Duna jobb mint a ló

Hétvégén megint volt a faluban Ganca fesztivál, mikor is a környező falvak főzőcsapatai főzik a gancát és egyéb helyi ételféléket (loksa, stb.), ebben versengve egymással (kinek fogy több), és mindez a kastélykertben van. Meg lehet nézni a kastélyt belülről, és a templomban is idegenvezetés van (most a helyi tiszteletes volt).

Nekünk nem emiatt volt érdekes, hanem a gyerekek lovagolhatnak, agyagozhatnak, és úgy általában: kicsit kimozdulnak. Nem próbálnék templomba menni velük, mert keresztülbeszélnek mindenkin, de azért oda is benéztünk.

Nem voltunk sokáig, mert esőre állt az idő, és délutánig nem értem rá, nem voltam jól, és azt mondtam: nem megyünk. De persze csak kikönyörögték :)
Mint kiderült, Szili tavaly óta már nem fél a lóháton, ment egy kört, megállapította, hogy lovagolni nagyon jó, de a Duna jobb :)

Agyagoztak, megnézték az egyik kiállító apró, fából faragott és ragasztott népies bababútorait. Itt Szili teljes izgalomba jött, annyira tetszettek neki a mini bútorok, ládák. Fél óráig sem lehetett elhívni onnan.
Mindent megnézett, kézbe vett, kipróbált. Láthatóan lenyűgözte, de hát ő ilyen. Nem a természet nyűgözi le, hanem a szerkezetek, tárgyak.

Tegnapelőtt ki kellett hívnom Kevint az erdőbe, mert Szili nyafogott, hogy haza akar menni (jönni is ő akart), mert nem szereti az erdőt. Kevin hazavitte, maradtam Szabolccsal.

Kevin épített egy új tűzrakó helyet, és égetni akart. Nehezen értették meg (tegnap egész nap próbálkoztak), hogy nagy szélben nem tüzezünk, és egy 10 éves gyerek nem fog felügyelni a tűzre és három kicsire. Mert én nem értem rá, Krisz aludt, így nem lett volna velük felnőtt. Ráadásul a hátsó kertben van, takarja a nagy bodzabokor.

Azt hiszem a mérleg effekt a kerti növényzetre is rávetíthető. Mindig ugyanannyi termés van, csak mindig másból. Tavaly mi még nem veteményeztünk, de a szomszédban rengeteg volt a tökféle, meg amit még ültettek. Azért a tököt mondom, mert Zsuzsi néni mindig ad nekünk. Tavaly nagyon sokat kaptunk, idén nincs neki. Nekünk sem, mert kis golyó-forma tökök vannak, és kicsiként elkezdenek puhulni, le kell szedni. Viszont a gyümölcsfák roskadásig vannak, idén azt adott a természet.
Az erdőből hozott kakukkfüvem gyönyörű, és virágzik a bazsalikom is. Az erdei kökénybokrok is nagyon teli vannak gyümölccsel, de az ugye csak késő ősszel lesz érett.
Nemrég olvastam róla, hogy az áprilisban szedhető virágából készült tea vértisztító, fogyást elősegítő. Erről lecsúsztam, majd jövőre.

Az útifű maghéjról viszont nem maradok le, csak ki kell várni.
Van a széleslevelű útifű, annak a hosszú termése az, amit meg kell várni míg megérik, szárad, és kipotyog a magja. Akkor lehet lehúzni róla a maghéjat.
Mire jó:
- hatékony szer elhízáskor és túlsúly csökkentésénél, csökkenti az éhség-érzetet, gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz
- a táplálkozás kiegészítésére rostszegény étkezési szokások és fokozott napi rostbevitelt igénylő
  betegségek esetén
- a bélműködés normalizálására, a rendszeres napi laza széklet biztosítására,
- székrekedés megelőzésére és kezelésére, pl.: hasi- vagy végbélműtétek után, aranyér ill. fájdalmas
  székletürítés esetén, alkalmas terhes nőknek és szoptatós anyáknak, valamint hat év feletti
  gyermekeknek is
- hasmenés rövidtávú, kiegészítő kezelésére
- tisztítja az emésztőrendszert, jól alkalmazható tisztító kúráknál, a szervezet teljes felfrissítésére
- alaposan kitisztítja a bélrendszert, ezáltal csökkenti a vastagbél és vég-bél rákos
  megbetegedésének kockázatát
- igen hatékonyan alkalmazható a koleszterin- és vércukor szint csökkentésénél,
  sem cukrot, sem zsiradékot nem tartalmaz
- jól bevált a nyirokrendszer tisztításánál, nyirokcsomó duzzanatnál
- segít a bőr problémáinak leküzdésében (pikkelysömör, ekcéma, akné, stb.),
  összességében javítja a bőr minőségét és küllemét
- csökkenti a nem tökéletes ürítés nyomán fellépő fáradtságot, stresszt és migrént
- mérsékli az anális viszketegséget
- óvja a gyomor és a belek nyálkahártyáját a túl savasodástól
- hozzájárul a belek mikro flórájának regenerációjához kandidózis és antibiotikumos kezelés esetén
- allergiás tünetek leküzdésénél is jól használható

Alkalmas mind közvetlen felhasználásra, mind italokba keverve (víz, tea, gyümölcslé), mind ételekbe keverve, azok sűrítésére is (müzli, joghurt, levesek, főzelékek, stb.) Rendszeres, vagy kúraszerű fogyasztása esetén sem alakul ki hozzászokás. Forrás: Halas.net
Amilyen egyszerű hozzájutni - terem mindenhol -, pont olyan drága megvenni. Így fűnyíráskor kímélni kell, és gyönyörűen fejlődik.
A másik ilyen érdekes dolog, a disznóparéj. Szerintem nagyjából nő mindenütt, kiirthatatlan gazként. Pedig ez az amarántmagot adó növény.

Igaz, nem vagyunk nagy amaránt fogyasztók, de egészséges, és a leveléből főzelék is készíthető. Mennyi érdekes dologra bukkan az ember, ha szétnéz, mik is a gazok a kertjében! Ráadásul mikor szárított gyógynövényeket darálok, még érdekesebb meglepetések jönnek.
A papsajtnak olyan az illata, mint a régi fajta mókuskás mogyorókrémnek. A tyúkhúr pedig frissen szalmázott csirkeól illatú. A cickafark enyhén mentolos illatot áraszt szárazon, a tejoltó galajos üvegből kiáradó illat pedig egyenesen fejfájást okozóan erős, olajos illatú.

Tudom, ezek nem az egész világnak érdekesek, de talán nem unjátok az ilyen beszámolókat.
Vagy azt, hogy a méh szinte fürdik a kis virágokban, mintha kisgyerek pancsolna nagy élvezettel a vízben, a darázs pedig csak a kötelességnek él, és rászáll, gyűjt, poroz.

Méhvideó:
Darázsvideó:

Katángmező van hátul, és pont most van szükségem rá. A kezemet kezelem a főzetével, és tettem az ablakba olajban is, macerálni (hatóanyag kivonás).
Ebből négy hét múlva krém fog készülni.
Amúgy Kevinnek darazsas nyara van, a Gancán egy dongó csípte meg. A végére egy pókimádóknak szóló kép:
felnőtt kéz mellett, nem kicsi
Valahogy a hideg idő miatt már bejönnek, és már a második méretes lényt tessékeljük ki. Vagy ugyanaz, és szentségel, hogy megint kiraktuk :))
Gyanús, hogy több is lehet, ha rendet tennénk mindenütt előkerülnének. De néha rend címen elég valamit átrendezni, és a változás miatt szinte rendet látunk magunk körül.

Ezzel a nagy, világraszóló igazsággal búcsúzom.Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...