2012. augusztus 20., hétfő

Bodzabogyó, szappan, kőolaj

Erősen gondolkodtam, hová íjam ezt a gondolatsort. A Diliház és az Ördögkonyha a legolvasottabbak, de témában ide illik. Viszont van benne szappantéma is, és az Ördögszappan is nagy olvasottságú. De én inkább azokhoz szólnék, akik nem feltétlen váltottak át még kőolaj mentes termékekre.

Érik a bodzabogyó, lekvárnak, pálinkának, szörpnek felhasználható.
Ebből még a pálinka a legegyszerűbb, mert egy villával lehúzogatja az ember a szárról a bogyókat, és mehet érni.
No de minek is a villa?
Mikor kézzel sokkal gyorsabb?
Mert a bodzabogyó erősen lila színű, fog.
Vagy mégsem?
Mert én azt tapasztaltam, hogy egy darab normál szappanos kézmosással lejön a kezem hátáról, onnan ahol egyáltalán színes maradt, mert a tenyeremen ott sem maradtak a bogyó színfoltjai.
Miért hiszem, hogy köze van a kőolajmentes tisztálkodáshoz?

Egyszerű a válaszom,
Másfél évvel ezelőttig, míg nem álltunk át, addig a kezemen két ujjam, a jobb kezem mutató és hüvelykujja folyamatosan szürkés volt. Az állandó krumplipucolás, egyéb szeletelés és főzési munkák miatt teli van apró mikrovágásokkal a bőr. Ebbe pedig beleült a kimoshatatlan szennyeződés.
Próbáltam én akkor mindent. Citromot, hipót, sikálást különböző erősségű kefékkel, bőrradírral, áztatást hosszan, reszelést körömreszelővel, csiszolópapírral, szóval mindent.
A mélyedésekbe beült színezés maradt, bár a kezem tiszta volt :)
Csak ápolatlan kinézetű, és ez még akkor is zavart, ha nem használok körömlakkot, és nincs hosszú körmöm évek óta.

Azután jött az átállás, a leállás a kőolaj tartalmú szappanokról, tusfürdőkről, samponokról.
Fel sem tűnt azonnal, hogy a jó összetételű, akkor még mástól vásárolt szappanoktól eltűntek a kezem foltjai. Nekem nem tűnt ez fel, mert a régi megfigyelés, miszerint a jó dolgok lassabban tűnnek fel, mint a rosszak: működik még mindig.
Bezzeg a lányomnak feltűnt, hogy az addig szépen szaporodó lánc vagy futószemölcsi egyik napról a másikra eltűntek.
A bőre addig fenntartott egy látványos, szemölcsökben megmutatkozó bőrreakciót, amit a nem odavaló anyag folyamatos jelenléte okozott. Az az anyag eltűnt, így, mivel gondolom fiatal még, a szemölcsök is rögtön mentek.
Írtam már erről máshol, nekünk ez egy csoda volt. Mert addig mindennel próbálkoztunk, egyszerű almasav (patika)--->semmi változás, bőrgyógyász által felírt, erősen maró szalicilsav (szintetikus)--->a kezeltek eltűntek, majd máshol kétszeresen jöttek vissza.

Amit összegzésképp írnék, abban nincs semmi tudományos, érthetetlen magyarázat. De azt tudjuk: nem szívesen kennénk magunkra motorolajat, nem ennénk benzint, ha az lenne előttünk. Nem mosnánk fogat az alumíniumipar hulladékával, ami sosem vagy nagyon sok idő alatt lebomló anyagként szennyezi a környezetet.
Mégis mindennapos dolog ez az ember életében, mert az átlag megtanult nem kérdezni, nem megnézni mivel is áll szemben, mert a múlt rendszer és még sok dolog erre nevelte.

Elhiszik szó nélkül, hisz minden médium ezt harsogja: a nátrium fluorid kell, nélküle kiesnek a fogak. Holott beépülni a fogzománcba kívülről semmi nem tud, csak elfogyasztva, a véráramba juttatva a vitaminokat, ásványi sókat. De akkor sem ez az ipari hulladék, ez a gyártási melléktermék, amitől annyira kellett anno szabadulni, hogy egy óriási világméretű hazugságháló épült fel rá, hanem az egyes zöldségekben, húsokban jelenlévő természetes fluorid. Az, hogy mekkora a hazugságháló látható abból, hogy reagálnak az emberek, ha azt mondod: ne használjon fluoridos fogkrémet. Próbáljátok ki, érdekes statisztika lesz. Azon túl, hogy egyszerűen hülye leszel, még támadások (szóbeli) is érhetnek, mint felelőtlent.

Sok-sok termék része, pedig egyszerű kőolaj származék. Nagyon meg kell nézni a magukat természetesnek hirdető szappanos cégek termékeinek összetételét is, mert PEG (Polietilén glykol A Makrogolok, a Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33. A polietilénglikolok és származékaik nagy része önmagában nem mérgező, viszont némelyikük a bőrt áteresztővé teheti, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.
Sok egyéb helyeken olvasható méreganyag listában  PEG-eket káros emulgeáló anyagként sorolják fel. Sem a PEG-eket, sem az emulgeáló szereket nem lehet és nem is szabad általánosságban megítélni, és elítélni sem, ugyanis ahány PEG, vagy ahány emulgeáló szer, annyi féle vegyület, és ezeknek mind-mind más a bőrre gyakorolt hatása.

A PEG(polietilén-glikol)-ekről annyit, hogy nem mindegyik emulgeátor, hanem van közöttük:

 • sűrítő, visszazsírozó (PEG-200 GT, PEG-7 Glyceryl Cocoate)
 • tenzidek (PEG/PPG-n Copolymer)
 • gélsürítő és állományjavító (PEG-120 Methyl Glucose Diolate)
 • nedvességmegtartó stabilizátor, kiszáradás gátló (PEG-14-M, PEG-6, Peg-8)
 • gyöngyházfény-képző (PEG-150 Distearat)
 • vegyület stabilizáló (PEG-22 Dodecyl Glycol Copolymer, PEG-32)
 • filmbevonat képző viaszok (PEG-4000, 6000, 8000 - ezeket csak az élelmiszeripar alkalmazza)
 • oldószer közvetítő segédanyag (PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, PEG-60 Evening Primerose Glycerides, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil)
A PEG-ek egyébként kivétel nélkül mind kémiai adalékanyagok és segédanyagok, általában szintetikus termékekben fordulnak elő, kivétel azok, amelyeket valamilyen természetes olajból szintetizálnak, mint pl a:
 • ricinus olaj (PEG-n Hydrogenated Castor Oil)
 • mandula olaj (PEG-n Almond Glycerides)
 • ligetszépe olaj (PEG-n Evening Primerose Glycerides)
 • kókuszolaj (PEG-n Glyceryl Cocoate)
 • szója olaj (PEG-n Soya Sterol)
Ezek korántsem annyira károsak, mint kőolajból szintetizált társaik.
Természetesen a PEG-ek nagy része nem tesz jót a bőrnek, de konkrétan mérgező és rákkeltő nincs köztük. A legkárosabbak a PEG-n Dodecyl Glycol Copolymer-ek, ráadásul semmi hasznuk nincs a kozmetikumokban, hisz általában sok más emulgeátor mellé teszik őket. Szerintem csak a kozmetikum olcsó és haszontalan mennyiségét gyarapítják vele.
)
forrás: Antal Vali hatóanyag kereső


és EDTA néha előfordul bennük (Etilén-diamino-tetra-acetát, kémiai segédanyag, ami komplexusképzőként a tartósítószerek hatását erősíti. Igénybe veszi a környezetet, nehezen lebomló anyag. Nem ajánlott).
Sőt találtam már olyan "háziszappant" is, amely élénk kék volt, és vazelin volt benne. Majd mikor odaírtam, hogy a vazelin kőolaj ám, és kék szín nincs természetes színezéssel, akkor a termék eltűnt. Ez amúgy egy kevésbé látogatott hirdetési oldal volt.

És hogy eszik benzint az ember?
A napraforgó olajat benzinnel ill. benzinszármazékkal csírátlanítják.
Ebből készül a sütőolaj, a margarin, a "föl" fedőnevű (frissföl, pusztaföl, stb.) tejfölök, az olcsóbb, de sajnos némely "minőségi" dobozos fagylalt és jégkrém is, egyes pizzasajtok, kenhető sajtok, és még sok minden.
Összetételt kell nézni, az ami növényi zsiradékot tartalmaz, az bizony egyszerű hidrogénezett (kenhetővé, szilárddá tett) napraforgó olajjal készült.

Amúgy a legnehezebb dolog a fogkrém kérdés. Nagyon kevés helyen kapható jó összetételű, műanyag, SLS és fluormentes változat. A bioboltok kínálatát is meg kell nézni, vásárlás előtt összetételt böngészni, mert bizony egyik vagy másik benne van.
Nemrég találtam egy jónak tűnőt a dm-ben. Drága volt, de figyelmesen keveset (amennyi bőven elég) használva elég volt egy hónapra hetünknek.
A külsején felsorolt anyagok között semmi borzalmas nem volt, csak gyógynövények és emulgátor, ami egynemű anyagot eredményez. Már két tubussal elhasználtunk, mikor a férjem a legutóbb vett példányról levett egy ráakasztott papírt, és elolvasta. Ugyanis azon van az igazi összetétel, ami már mindenféle műanyag, kőolaj adalékkal is szolgál. Igaz, fluor nincs benne, és SLS (sodium laureth sulfat) sem, de másfajta sodium sulfat igen.

Tehát gondolkodhatunk jó biorobot módjára, nem kérdezve, csak alkalmazkodva. Mert nehéz mindenre figyelni, nehéz jól választani, de a betegség szerintem nehezebb.
Igaz, bekapni egy pirulát könnyű, közhelyeket magyarázni sem bonyolult, panaszkodni is könnyebb, mint valóban TENNI az egészségért.
Lényeg, a régi dolgokat nem elvetni kell, mert van új és "modern" módszer, hisz ami modernebb, nem biztos hogy jobb. Csak újabb, és még nem derült ki, mitől lehet káros.
Majd száz év múlva.
Vagy még később.
Mint az elektromosság, mindent behálózó elektromágneses terek, műanyag ruházat, gumicipő, hajtógázas dezodorok, hajra kent borzalmak (zselék, lakkok, festékek, samponok, balzsamok, fésüléskönnyítő spray-k, stb.),  falra és fára kent, folyamatosan belélegzett műanyag festékek, stb., stb.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...