2013. március 28., csütörtök

Gesztenyehámozó

Ti hogy csináljátok? Először címet adtok, majd elkezdtek írni? Vagy írtok, írtok, és a végén elnevezitek a gyereket?

A dolgok szükségességén gondolkodtam, mikor is ma reggel ezt a megosztást találtam.
Felesleges konyhai eszközökről szól.
Bár némelyik tetszik, de halál felesleges például az eper szeletelő, és azt hiszem a banán szelő ollót sem koszolnám össze ha egyszer ott a kés. Nem vagyunk amúgy elmaradottak, nem baltával esszük a fagyit, és nem konyhakéssel vágjuk a gyerek haját, sőt a turmixgépet is nagyon hasznosnak tartom.

Mint ahogy a tojás szeletelőt is de hát a tojás amúgy szétesik. Mondjuk ha nem lenne az őskori NDK-s örökség, akkor azt hiszem nem szórakoznék azzal sem, mert amiket kapni lehet a megfizethető kategóriában, azok olyanok is. Olyan kanyarszeleteket csinál a benne lévő horgászdamil vastagságú drótocska, hogy a kuka feletti elengedés és a kézi szeletelés az egyetlen gyógyír rá.
Ez az NDK-s bezzeg annyira erős, hogy rakott krumplihoz is használom. Mármint a kisebb krumplikat ezzel szeletelem.

A hétvégi kiwi pucolásnál jutott amúgy eszembe a téma, mikor is felködlött valami teleshopos kiwi és egyéb (zabszem) hámozó cucc, ami akkor, 10 éve is csillagászati összegbe került, ehhez képest pedig akkora gagyi volt, hogy a fal adta a másikat.
Emlékszem még olyasmire is, mikor elkezdett kedvencem lenni a máig imádott hagymaleves. Ami rengeteg hagyma megpucolásával, aprításával jár. Ez nem volt a kedvenc részem (mivel ez a fajta hagyma leves nem ám krémleves, itt a hagymakockák szépen kockaként vannak a levesben, célszerű hát szép egyenletesnek lenniük), emiatt próbáltam mindenféle szuper szeletelőt beszerezni.
Nem voltak olcsóak.
Viszont hosszútávon több volt a gond a tisztításukkal, mint a munka könnyítésére vonatkozó hasznuk. Ha nem lettem volna annyira kezdő versenyző akkor, 15 éve, akkor ezek árából egy jó konyhai robotgépet vettem volna, ami kiválóan aprít hagymát is. Ilyenem máig nincs, azt hiszem idén hozhatna ilyet a szülinapomra az ajándékosztó gépezet.
(beszúrás: havat fogok lapátolni a szülinapomon, és fűtök majd, mint még eddig sosem, de sebaj)

Manapság a hagymát nagy lukú reszelőn reszelem, és póréhagymával plusz újhagymával dúsítom a levesem. Így vörösből kevesebb kell. No meg lett egy szuper Ikeás késem, aminek nem tapad a lapjára a hagymaszelet vágás közben, így nem rántja szét a kés vágás közben az egészet. Ezzel úgy aprítok, mint aki ezt évekig tanulta: villámsebesen. De a reszelés a legjobb. Erre a célra megfelel még a húsdaráló is, de ha nem kondérral fűzzük a hagymalevest, akkor felesleges bepiszkítani. De azt hiszem egy jó késkészlet sok mindent megold, és tényleg jóról beszélek, nem a buszpályaudvaron "Na, vegyen má'!" felkiáltással árult csodabökőkről.

Lépjünk túl a hagymalevesen.
A kiwihámozó szuper dolog, valljuk be.
Legalább annyira, mint a meggymagozó.
Sok-sok éves konyhai és befőző tapasztalattal azt mondom, még a meggymagozó is felesleges, mármint meggyhez. Amihez kiváló, az a magról lefejthetetlen apró sárga ringló. Amiből szintén annyi terem, hogy érdemes lekvárnak bedolgozni.
Néhanap egy vadgesztenyehámozó is jól jönne, de gondolom ilyet nem lehet kapni, marad erre a célra a kiskés.

Szerintem a háztartásban az egyszerűsítés a cél, azaz minél egyszerűbb és kevesebb eszközzel megoldani a dolgokat.
Emlékszik még valaki a felmosófára és a felmosórongyra?
Nekem sem olyan van, de a profi takarítónőknél azt látom már évek óta, hogy bizony a modern felmosófejeket is kézzel csavarják ki. Mert úgy jobb valamiért.
Akkor miért is jobb a csavarókosaras felmosó?
Oké, tényleg kényelmesebb, elismerem.
De ebben is továbbmehetünk, mert van a piaci 600 forintos teljesen átlagos felmosóvödör-szett, és vannak a nevesített, maguktól felmosó 5-10 ezres szettek is.
Kérdezem, mennyivel tud többet?
Törhetetlen?
Nem kopik olyan gyorsan a szövete?
Szép volt a reklámja?
Megér ennyit az a kis különbség?
Higiéniai okokból a fejet pár havonta kicseréljük, szerintem nem mindegy hogy mennyibe kerül.

Folytatom a listát, minek örülnék még.
Egy fűszeraprító kés időnként jól jönne, az a köríves pengéjű két oldalt fogható fajta.
De én például ilyesmit gyakran aprítok, csalánt is, és az szúr.
Nálunk, ahol rengeteg a mosogatnivaló a mosogatógép is kitermelné az árát, de azt hiszem előbb a konyhába be kéne vezetni a vizet :)
Bár az heteken belül meglesz, a mosogatógép még várhat.
Ezt az írást két hete kezdtem, és tudnám még folytatni, de nem teszem.

4 megjegyzés :

 1. Egy ilyen fűszerkésre én is régóta vágyom..De még csak nem is láttam boltban ilyet, így maradok a sima, fanyelű késemnél. Örülök, hogy nemsokára lesz víz a konyhádban, sokkal könnyebb lesz az életed,konyhai munkád. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én láttam már valahol, de nem megfizethető kategóriában volt az ára :(

   Törlés
 2. Ez nagyon jó téma.
  Tényleg rengeteg felesleges dologgal vesszük körbe magunkat.
  Nálam a prímet a fokhagymakinyomó viszi, tovább tart normálisan kimosni, míg maga a használat...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban egyszerűbb késsel aprítani, csak jó kés kell hozzá :) De van vagy 3 fokhagymaprésem, igaz kaptam őket. Mondjuk a borsdarálós bors jobb, mint az őrölt bors, igaz mozsár is van.

   Törlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...