2013. március 5., kedd

Nyitva!

Séta a reggeli napsütésben, gondolatokkal és érzésekkel teli. Igyekszem jól megfogalmazni, ne feledjem el, mire le tudom írni.

A reggeli napkeltében még minden benne van, még ott az újdonság ígérete a madarak reggeli ébresztő csivitelésében, ilyenkor még bármi lehet. A korai párás, hideg napsütés, a dolgukra igyekvő emberek, egy köszönés, egy-egy érdeklődés, majd halad mindenki tovább. Senki nem tudja merrefelé megy a mérleg nyelve, jó lesz-e vagy átlagos, derűs vagy borús, kinek-kinek a maga kedvére fog alakulni. A rosszkedvűnek rossz napja lesz, a jókedvűnek bizonyára jobb. Aki mindenben a jót veszi észre, aki mosolyog a bajra is, arra a világ is visszamosolyog.
A mogorva ember ilyennek álmodja a világát, ezt éli meg, ezt látja mindenben, vigyázzunk, ne ragassza ránk a mogorvaságát. Neki amúgy is elég rossz lehet, hagyjuk békén. A vissza nem köszönő bolti eladó, az árut csapkodó pénztáros, a beszólogató postás, és a többi ilyen ember nem miattunk ilyen, ők maguktól ilyenek. Ne hagyd hogy elrontsák a napod!

Nézd meg inkább az apró köveket, mind nagy szikla volt egykor. Ők is az örök körforgás részei, sziklaként kezdik, az erózió kavicsokat, majd homokot csinál belőlük. Lerakódva, évezredek alatt ismét sziklává tömörülnek.Olyanok egyébként, mint az egykor volt nagy családok. Testvérek, unokatestvérek, másod-unokatestvérek sokasága, szerteágazó kapcsolatok, nagy család, ahol mindenki tud mindenkiről. Akik tartják a kapcsolatot, leveleket váltanak, eljárnak egymáshoz időnként, Ünnepekkor összejön az egész nagy család, és tudnak egymásról.

Ma sok család széthullott, nem is ismerjük rokonainkat, pedig olcsó és gyors a kommunikáció, de mégis "messze" vagyunk. Eltávolodunk, idegenekké válunk, akik ha találkoznak, semmit sem tudva egymásról beszélgetnek. Kedvesen, de semmitmondóan. Ismeretlen ismerősökké váltunk, a szomszédról is többet tudunk, mint némely rokonról. Párhuzamos kavics életeket élünk, morzsolódunk, új közegbe kerülve pedig beolvadunk.
Lehetne másképp.
Nyissunk mi, és a világ is kinyílik.

1 megjegyzés :

  1. Mennyire igazad van!Épp ezen gondolkodtam tegnap, mikor Robin kérdezte a nagyszülőket,rokonokat..

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...