2013. május 17., péntek

Adj pénzt!

Kéretlen mailek sokasága, a java arról szól, vegyél valamit. Menj el valahová, ahol újabb adag pénzt hagyhatsz, vegyél, bulizz, fizess. Menj a barátaiddal, vidd a kölyköket, senkit ne hagyj ki, hisz mind fogyasztók. Nehéz manapság a gagyit elkülöníteni a valóditól, mindenki a pénzünk akarja. Kereslet a szépen becsomagolt szarra is van, ha nem lenne, nem árulnák.

Emellett a millió adománygyűjtő levél, amik közül bizonyára a többség valódi, de azért van pár elég átlátszó is. Van olyan, ami évek óta kering ugyanazzal a szöveggel a neten, de egy újszülöttnek minden új ugyebár.

Azután ott van a mesteri lehúzás-sorozat, az áruházak akciói.
Arról nem is beszélek, hogy akciósan meghirdetve, kiírva, mégis a normál áron számolva, mert erre már figyelünk.
De a nagy címke, a figyelemfelhívó tábla az áru előtt sem mindig tartalmazza a megfelelő és igaz információkat. Vagy nem az van kiemelve, amit hiszünk. Példa: egyik ilyen hely, nagy tábla, rajta régi ár, új ár, és a varázslatos 30-as szám. Nagyban. Mellette apró betűkkel a "forint" szócska, de a többi táblán mindenütt % áll az ilyen szám mögött. De erre a termékre nincs 30 % engedmény, csak 30 ft. Körben mindenütt  %-ban mérik a kedvezményt, szóval érdekes ez, mindenképp.

Vagy egy nagyáruház melletti ruhás bolt, ahol divat az akasztón lévő legalacsonyabb árat kiírni nagyban, majd mellé a -tól varázsszót kicsiben.

Nézzük a másik átverős dolgot, mikor egy terméken kiemelve, névként szerepel valami, ami jól hangzik, és bizonyára van is benne.
Mi mással jöhetnék, mint gyógyteával?
Enchinacea-tőzegáfonya filteres tea, 20 filter potom 450 forintért. Nem is olyan sok, ez azért egy jobbfajta összetétel, most menő gyógynövény.
De nézzük csak az összetételt:    almatörköly, hibiszkuszvirág, alma, bíbor kasvirág gyökér (5%), csipkebogyó, narancshéj (1%), természetes aroma (tőzegáfonya-aroma, koncentrált tőzegáfonya-lé) (1%), bíbor kasvirág hajtás (1%), tőzegáfonyás granulátum (tőzegáfonya, cukor, víz, rizspor, növényi olaj) (1%), szederaroma, eperaroma.
Az egyikből 5, a másikból már csak 1% az összetételi arány, vegyél inkább bioboltban, nem filtereset, és főzd meg úgy. Akkor elkerülöd a filter klórtartalmát is, no meg a mesterséges aromákat. Elhihetitek, felesleges mindkettő.

Ha gyermekednek mogyorókrémet veszel, azt is érdemes megnézni, mert a legtöbb manapság egyszerű étolajból hidrogénezett-olcsócsokizott katyvasz, kb. 1% mogyoróhéj tartalommal. Vagy mogyorólevél, vagy mogyoró mellett állt sorba a feltaláló, vagy valami hasonló.

Tudod mit, kedves olvasó? Ne vegyél mogyorókrémet a gyereknek. Nem jó az. Van receptem, csináld meg. Olcsó, finom, és csak normális anyagok vannak benne. Fizetni sem kell érte, ingyen adom, pedig én találtam fel. A recept itt van.4 megjegyzés :

 1. Az ötlet jó, csinálok én is csokikrémet, szeretni fogják. :)

  Én most tudatosan igyekszem visszafogni a vásárlást. Annyi, de annyi felesleges, és "átverős" dolgot megveszünk.
  Próbálok szerezni lándzsás útifüvet, és a kakukkfűszirupom mintájára, (sajnos azt utálják)szeretnék télre készíteni szirupot.

  VálaszTörlés
 2. Útifű egész nyáron van, majd szedünk mikor jöttök :)

  VálaszTörlés
 3. Hát, a teával kapcsolatban nekem is eszembe jutott, hogy manapság bármilyen sz..t el lehet adni, mégha csak egy százalékot is tartalmaz abból, ami mögé bújtatva nyomatják a marketingjét.

  VálaszTörlés
 4. Tegnap láttam bioboltban, kifejezetten a boltos mutatta, nézzem meg mekkora baromság: 30 mg C-vitamin, gyerekeknek, Naturland kivitelben. Szerintetek elég? Túrót! Eszi a paprikát, paradicsomot, a nyers krumpli is tartalmaz és szeretik, ott a sok uborka, és persze a gyümölcs. Adjunk pénzt ezért :)

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...