2013. június 23., vasárnap

Védelem

Védelem.
Egészen furcsa szélsőségekre ösztönzi az embert, ha a szerettét kell megvédeni ettől-attól.
Olyannyira szélsőséges, hogy valamiért el is ment teljesen rossz irányba némely embernél.Illetve sok ilyesfélét láthatunk magunk körül, és a magunk háza táján is ha jól szétnézünk.
Mert megtanultuk, mert minket is ily módon túlféltettek, amit automatikusan ad is tovább a szülő.
Valamiért azt hiszik sokan, attól jobb szülők lesznek, ha mindenért rászólva a gyerekre, védelmezik a hulló falevéltől is.

Nézzük miről beszélek.
Van 4 alap elem a Földön, ami az élethez feltétlen kell.
A tűz, a víz, a föld és a levegő.

Ne játssz a tűzzel!!
Bepisilsz ha tüzezel!!
Ismerős intelmek?
Nos, a tűz izgalmas. Fellobban, meleget ad, fényes.
Jól ijeszd meg a gyereket, nehogy felgyújtsa a házat vagy saját magát megsebezze.
Vagy inkább tanítsd meg bánni vele, hagyd neki kipróbálni, nem baj ha kicsit megégeti magát. Inkább veled, a felügyeleted mellett kicsi, mint a tiltás izgalma miatt óvatlanságból beszerzett nagy.
Ezért aztán felesleges félelmeket kiépíteni, felesleges pavlovi reflexeket beépíteni, mert csak egy gyufa meggyújtásától nem fog senki bepisilni. De a bepisilés szinte az első gát amit beépítünk a gyerekbe, hogy leszokjon a pelenkáról. Ezt ki lehet használni (?).
Én nem tettem.

A föld?
Egyszerű.
Vigyázz, piszkos leszel! Ne áss, a homok fertőz, a kutya lepisili, bla-bla. A szádba ne vedd, moss kezet hatszor, lehetőleg hipóval, domesztosszal, tedd a kezed alkóvba. A ruhád se legyen koszos, mert szerencsétlen anyád nem mosónő! A foltosakat kidobja, nem jó az semmire! Pedig milyen jó lenne sarazni, homokozni, szóval JÁTSZANI.

A két kedvencem közül a levegő az első.
Félünk a huzattól.
Nagyon.
Mert érzékeny rá sok ember, inkább megfullad az oxigénhiánytól, de ablakot nem nyit. Sem buszon, sem otthon. Mert megfázik a macska, bebugyolálja a gyereket hat réteg cuccba nyáron is, mert egy kis légmozgás és megfázik az istenadta! Gyere el az ablaktól Pisti! Még tüdőgyulladást kapsz!!

A víz szerintem innentől egyértelmű.
MEGFÁZIK aki vizes. Nyáron is, rögtön törölközés, hajszárítás pancsi után, és persze beszaladás az esőről. Elbújni előle, mert bevizez. Nem kell az nekünk, majd fürdünk otthon, klóros, forró vízben. Ne kapjunk fertőzést, és ne hűljünk/haljunk meg.

Szerintem és sok más vélemény szerint, inkább a szülőbe berögződött és továbbadott kántálás miatt betegszik meg a gyerek, illetve az egyén. Ezektől az önsorsrontó szó és mondattégláktól.
Mondta neked anyád, neki az övé, te tovább adod, és így tovább. 
Szó és mondattégla: mindig ugyanaz, bárhová beilleszthető "okos" szövegek.

Alapelemek a Földön.
Nem léteznénk nélkülük.
Meg kell tanulni kezelni őket, nem elbújni és rettegni tőlük.
A gyerek legyen saras, táncoljon az esőben, álljon kitárt karral a huzatba, tanulja meg kezelni a tüzet. Legyél vele, csináljátok együtt, tanítsd meg! Ne félni tanítsd, azzal nem jut sehová.

Ebben a formában megjelent a Másképp blogban, de azt kevesen olvassák. Én pedig kivételesen jót írtam, így azt akarom: olvassa mindenki.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...