2013. július 7., vasárnap

Öt perc

Nagyon szerettem ezt a bejegyzésem a Másképp blogon, csak kevesen olvasták. Bár annyira nem tudom mennyire igaz a bejegyzések mellett megjelenő szám, mi számít annak hogy olvasta valaki vagy nem. No, nem magyarázom túl, előre hoztam.

    Mama hotel.
Ismeritek a kifejezést, ugye?
A gyerek, aki sosem szakad le az anyjáról, még ha külön él, akkor is ott mosat, eszik nap mint  nap.
Nos, továbbgondolva, azt hiszem minden rosszmájúság nélkül mondhatom, hogy manapság nem csak mama hotelek vannak, szimpla házasság hotelek is létrejöttek.

   Öt percesek a kapcsolatok, hisz sokkal többet egyszerre, aktívan nem nagyon tölt az átlag a társával. Munkába járás, gyerekek hurcolása, bevásárlás- mire idő lenne másra is (itt olyan igazi dolgokra gondolok, mint a beszélgetés, amiben mindkét fél aktívan és élvezettel vesz részt, ami nem a napi teendőkről szól), addigra energia nincs. Nem tudom mi tart össze némely kapcsolatot, azon kívül, hogy van valami közös dolguk együtt, de hagyjuk most az ilyen sors kérdéseket.

   Engem e pillanatban az érdekel, hogy miért vannak együtt csak azért emberek, hogy ne az üres szobát nézzék esténként, hanem szuszogjon mellettük valami másik emberi lény.
Vajon mit kezdenének egymással ezek a párok, ha hirtelen nem lenne tévé, xbox, okostelefon és internet? Gondolom van akik végre megismernék és igazán megkedvelnék egymást, de sokan rájönnének, talán mégsem ezt a lovat akarták. Ez csak addig volt jó, amíg a kapcsolat öt percekből állt.
Neked a barátod a társad, vagy csak valaki, aki melletted szuszog? Vagy kiderülne, hogy egyenesen az ellenséged?

   Már az is elég tragikus, hogy eleve úgy van kialakulva a rendszer, hogy a saját lakás az életcél, majd az életre szóló rabiga. Hisz ki kell fizetni, fent kell tartani, és ehhez pénz kell. A pénzhez munka, a munkához a fizikumunk, illetve egészségünk. Vajon visszanézve úgy fogjuk gondolni, megérte egy házért/lakásért ennyit odaadni? Annyit dolgozni, hogy öt perces kapcsolataink legyenek?
A sok öt percben vajon meglátjuk a társunk igazi arcát?
Megismerjük a céljait, vágyait?
Belefér a majd-rabságban élő emberek világába az, hogy érdekelje őket a másik világa?

   Mert a majd-rabság az öt percnél is rosszabb.
Majd ha felnövök, majd ha házas leszek, majd ha gyerekem lesz, majd ha lesz kocsim, majd ha nyerek a lottón, majd ha nyugdíjas leszek, majd ha....
Ismerős?
Van akinek ez az egész élete.
Én sikítani tudok tőle.
   Millió ember élete eltelik úgy, hogy egy árva pillanatot nem él meg valódiként, soha nincs a most-ban, mert mindig van valami, ami miatt a most-ot kevésnek érzi, és hozzátesz egy "majd"-ot. Emberek, akik életük egyetlen pillanatát sem élvezve verekszik át magukat a takonytengeren, amivé a létük válik emiatt.
   A majd-rabság ugyanis nem célok kitűzése, és apránként való megvalósítása, hanem az ebben a csapdában élő csak kihelyezi a vágyát a majd-ba, és sosem tesz érte semmit. Várja, hogy valami történjen, de egy pozitív gondolatot sem küld efelé, csak a szerencsétlenség érzete hatalmasodik el egyre jobban és jobban az életén és lényén.

4 megjegyzés :

 1. Szerintem a legkevesebb gond ebben az esetben a lakást akarok, aztán egy életen át gürizek miatta jelenség. Nagyobb gond, amit írtál. Hazamennek az emberek, sokszor fáradtan, sokszor flusztráltan, idegesen, bárhogy, robot üzemmódba kapcsolnak ott is és mint a megszállottak, nyomkodják az xboxot, telefont, netet, néznek üres tekintettel sokat mondó sorozatokat. Nincs beszélgetés, közös vacsora, semmi. Ez az igazi gond.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szinte vonzza azt is, akit márpedig nem érdekel. Pedig hülyének néztük azokat, akik elvből nem vesznek ilyesmit. Ma ők az okosak :)

   Törlés
 2. Tudom, hogy vannak ilyenek is, de nálunk (biztos a kisvárosi lét teszi)rendszeres a beszélgetés otthon, a szomszédolás (nem pletykálkodás!)szalonnasütögetéssel, bográcsozással és érdemi beszélgetésekkel. Mi szoktunk minőségi időt tölteni egymással. És sose láttam még xboxot, vagy nem tudtam, hogy azt látom.

  VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.