2013. szeptember 19., csütörtök

Fájdalom, lélek

Mindig figyelem az embereket.
Igyekszem a dolgok mélyére látni, a tekintetekből olvasni, apró mozdulatok lényegét látni.
Keresem a hitelességet, a nő viselkedésében az erős nőt, a férfinál azt, ami férfivá teszi.
Ezek puszta szemlélődő megfigyelések, természetesen nem ismerem mindenki hátterét, mitől olyan amilyen, de azt mondom: elég elkeserítő az összesített tapasztalat.

Az vegye magára a soraim aki akarja, de a sértődéseket kerüljük, mert nem egyénekről írok, nem ismerősökről, hanem általánosságokról. Ami nem mindenkire igaz. És férfiakról szól az írás, a nőket annyira nem figyeltem eddig.

Kevés férfi szemében látom azt, hogy független és erős egyén lenne, aki döntéseket hoz, emellett pedig emberi a viselkedése, azaz normális marad. Mert a független erő nem a félreszexről vagy a bunkóságról szól, nem arról hogy gátlástalanul mindent megenged magának, mert nem ez a függetlenség.

Inkább az, hogy egyrészt fent tudná tartani magát ha kéne, és lelkileg is erős lenne olyan helyzetben, amikor is magára maradna. Hogy nem megy bele csak azért egy kapcsolatba, hogy legyen állandó ágymelegítő, konyhalány és mosónő otthon, akivel kapcsolatban azt hazudja mindenkinek, önmagának is: szeretem.
Hogy meri hallani a saját csendjében született gondolatokat, bele mer mosolyogni a tükörbe bármikor, vicsorgás nélkül.

Azt látom, hogy sok férfi kullog a nő után, nő mellett, az aura-kapcsot nem engedve szétválni, mert fél.
Hogy mitől, azt nem tudom.
De ott van sok tekintetben: ne hagyj egyedül, elveszek!
Ők, kikerülve egyedül a világba, mondjuk a napi munkába menet, rettegő tekintettel élnek, kicsit a burkuk mögé nézve láthatóvá válik: a világ a félelmetes hely nekik, és ez bizony önmaguknál kezdődik.

Talán meredek elképzelés, de szerintem helytálló.
Aki olvasta a Da.Vinci kódot annak nem lesz újdonság, ha azt mondom: a férfiak világuralma (ami pár évtizede már elkezdett megdőlni) egy művileg tákolt valami, igazi hatalom és erő nincs mögötte. A totál feminizmus távol áll tőlem, de azt mondom, tapasztalom, hogy a nők lelkileg is erősebbek, könnyebben vészelik át az élet viharait, hamarabb felkelnek a padlóról.

Talán belejátszik ebbe az a hibás nevelés, hogy a fiú nem sírhat, magyarul nem élheti meg a fájdalmat, mert az lányos.
Márpedig enélkül nem lehet hibát javítani, feldolgozni a sérelmeket, túlélni a bajokat.
Ha fél valaki a fájdalomtól, akkor az bizony megmarad a lelkében, a tüneti kezelgetés csak tűzoltás, úgy  nagyjából.
Láng nincs, de a parázs ott marad a hamu alatt és az első szellőre belobban.
Ezek a kisfiúk sosem nőnek fel,mert nem engedik nekik feldolgozni a fájdalmakat.
Kínlódó emberekké válnak, olyan férfias (?) férfivá, aminek a lényegét nem értik, csak beleragadnak valami helyzetbe még gyermekkorban, és arra reagálva élik le az életüket.
A fiú nem sírhat, a férfinak nem fájhat.
Az igazi férfi tűr, stb.


Nem tanulják meg, hogy a játékot, ha már nem kell, akkor el kell pakolni.
Ha nagyon nem kell, oda kell adni másnak.
Csak előveszik a következőt, és estére szép kis halom lesz a szoba közepén.
Hevernek egymáson, összekeveredve a különböző játékok alkatrészei.
Minden lesz ott, de rend nem.
Ez a lélek.
Ahol igenis rendnek kellene lenni.
De a saját hibáinkat kell elsősorban meglátni, és javítgatni.
Ha valakinek azt mondom: nem szeretlek mert..., az úgy még nem egy lerendezett viszony. Ezt mindenképp követni kell valami történésnek, változásnak, mert ha nem, akkor az eredmény az egymást szerencsétlenné tévő pár lesz, akik hazudnak maguknak, egymásnak, a világnak.
A sok hazugság előbb-utóbb beteggé teszi az embert.
És mivel a gyerek másol, pont olyan kapcsolatokat fog kialakítani, ami a szüleit is szerencsétlenné tette, majd talál a gyerek is valami hibás szerepet játszó másneműt, és élnek "boldogan".

A fiúgyerek is pont olyan emberanyagból van mint a lány, tehát van ami kicsit fáj, van ami nagyon. Könnyzacskói is vannak, azt is használni kell néha, nem csak hagyma pucolásnál.
Sírni kell, és a fájdalmat át kell engedni magunkon, akkor gyógyulhatunk fel a lélek betegségeiből.

2 megjegyzés :

 1. Én is csak általánosságban merek írni erről, hogy szerintem a mai férfi elvesztette férfiasságát, mert nem tudja eltartani családját. A többi minden ebből fakad...szerintem.
  Az a férfi, aki ezt belátja és megpróbálja elfogadni a szitut, adaptálódik, az túlélheti, mert egyébként bele lehet betegedni.
  A család fogalma is megváltozik, többnyire együtt élő embertársakról beszélhetünk, két ember, mely racionálisan alapít családot, szerelem nem hátrány, de tény, hogy konkrétan nincs fej, nincs döntő tényező.
  Nem kimondottan rossz ez, sosem voltam híve az egyeduralkodásnak, de idő kell amíg ez a kapcsolat rendeződik, a felek elfogadják és megkapják benne a közös tennivalót.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a hozzászólásod :)
   Ami talán az egyik legnagyobb társadalmi baj, hogy nem tanuljuk - mert nem tanítják hogy kell - azt, hogy elfogadjuk ami van, és abból hozzuk ki a legtöbbet.
   Mindenki mindig többet akar, milliomos akar lenni, nagyobb ház, stb. De élni kevesen tudnak ezzel a kiváltsággal, ha megkapják, szóval aki eléri, az is csak a nihil-pszichésen betegek sorát gyarapítja.
   Én téged pont olyannak látlak az írásaid alapján, aki erősen próbál minden téren kihozni valamit az életéből, akkor is ha kínlódik mondjuk a fürjekkel.

   A "férfi" mint eszménykép, amit a kisfiúk fejébe tömnek, az valami összehozhatatlan élőlény.
   Ne sírj, de légy erős.
   Ha nem sírsz, hová megy belőled a probléma? Ott kumulálódik a többivel, így lesznek a terhek alatt meghajlott hátú ürgék mindenhol. Akiktől elvárják egy család igazgatását, elvárják az erőt, de már az elején kifogytak belőle.

   Nem baj a racionalitás egy kapcsolatban, ha mellé van érzelem is, mert anélkül a gazdasági társulás már nem házasság. Csak muszájdzseki.
   Akkor vagy nyitott lesz, hogy valami kis boldogság jusson mindenkinek, vagy szétmegy.

   Arról hogy nincs fej.
   Szerintem pár hónap alatt kialakul ki mihez ért. Viszont a döntéshozásban mindenkinek ott kell lenni, nem úgy, hogy "te ehhez jobban értesz". Ez az én véleményem.

   Törlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.