2014. március 29., szombat

Föld órája hangyákkal

Éjszaka (hajnal 2), Kevin:
- Anya, gyere gyorsan! Egy csomó hangya van a  fürdőben!
Támolygás, szódabikarbóna és citromsav a kézbe véve, meglátom azt a kábé 20 hangyát:
- Egy csomó? Hol?
- A kád szélén!
A fürdő díszkivilágítva, szórom a hangyákra a környezetbarát pezsgőport, Kevin magyaráz, én lentebb veszem a fényt, csitítom, és visszakóválygok. Nagy válság megoldva. Hangyamentes a fürdő.
De hát ez ilyen, ugyebár.
A ház nem egy hermetikusan zárt valami, alattunk, a padló alatt milliónyi élet, néha feltéved pár közülük. Míg a házon belül nem raknak fészket, nincs itt a hangyák vonulási útvonala, addig semmi gáz. Az a pár darab egyszerűen eltávolítható. Mert komolyan, a hangya rosszabb bizonyos szempontból mint az egér. A hangya ellen nincs elzárás a szekrénybe, mert bemegy. Mikor sok éve egyszer betaláltak ide, sokan, akkor csak a hűtő volt ellenük. Két hónap volt, mire megoldódott.
Mióta ennyi a macska, egér csak nagyon elvétve akad, azt is megfogják.
Most van tavasz, aktivizálódik az élet,keresik az útvonalakat a hangyák. Az elsődleges feladat az, hogy megfelelően legyen takarítva, ne értékeljék útvonalnak a házat. Ne legyen semmi, ami miatt fontos nekik.

Szerintem az erős rovarirtók helyett ahol lehet természetes módszert kell használni, mint a fent említett pezsgőpor. Ami:
1 kanál szódabikarbóna
1 kanál citromsav
és katalizálónak:
fél kanál víz rápermetezve a kiszórt porra.
Előre ne keverd be, és a felszálló pezsgéssel kibocsátott oxigént ne lélegezd be. Ennyi.

Ez a keverék egyébként bármilyen fürdőszobai szaniter vízkőmentesítésére, szagtalanításra szuper. És bár ez nem az a blog, de talán megbocsátjátok a receptet.

A Föld órája kampányhoz tennék hozzá annyit, hogy nagyon jó kezdeményezés, értem hogy ez egy ünnep, nem egy fogyasztáscsökkentésre tanító akció, de azt hiszem úgy lenne értelme igazán.
Mert ezek a dolgok kicsiben kezdődnek. Ott, hogy az előző napi fürdővíz tökéletes másnap a wc-t leönteni, a tészta-krumpli akármi főző víz tökéletes állateledel főzésére-én kutyakaját főzök benne, de a csirkék kukoricáját is bele lehet áztatni, a malacokét is, szóval gondolkodj: nálad mire jó azon kívül, hogy udvari növények alá öntöd  (láttam már disznós gazdát, aki kiöntötte ezt, és a kukoricadarát csapból vett és forralt vízzel öntötte le---sírtam belül).
Rengeteg terményt lehet befőttes üvegben elrakni, főzeléknek valót is, zöldbabot, borsót, ilyesmit. Keresni kell a neten recepteket, százszámra vannak. Nem kell fagyasztóba pakolni ezeket, megoldható áramfogyasztás nélkül is.
Készíts mosószert szappanból és mosószódából: a boltiakkal ellentétben lebomlik, max. 76 ft/ liter áron kihozod, a recept itt van.
Tudom hogy rengeteg ember van, akik már alkalmazzák ezeket, vagy hasonlókat, sok-sok megosztott infó van a neten, lehet nézelődni.

Lehet mondani hogy nem mi, a kicsik vagyunk azok, akik elindítják a jégsapkák olvadását, és ezzel egyetértek. De ha nem látjuk át azt, hogy mégis részei vagyunk míg megvesszük az ipar termékeit, hisz ezzel a gyártást ösztönözzük, akkor felesleges megszólalni.
Hisz egyrészről ott van ez, másrészről pedig az, hogy munkahelyteremtés. Egy ilyen körzetben mint a miénk, a 20 km-re lévő gumigyár sok-sok embernek ad munkát és megélhetést. És füstöl 24 órán át...
De gumi kell, hisz autó kell.
Sok kis apró dologban tudunk változtatni, elkezdhetünk a magunk szintjén változtatni, barátoknak beszélni róla. Persze a saját életemből azt is jól tudom, hogy nehéz dolog ez, mert nagyon sok embert egyszerűen nem érdekel. Sok-sok lépcsőfokot végigjártam ezzel, de azt hiszem esély mindig van, csak el kell kezdeni és a saját hitünket fenntartani.

Remélem nem voltam túl kaotikus.
Kellemes hétvégét!

2 megjegyzés :

  1. Egyetértek..Amiket írtál, azokat és még sok mást, így háztartáson belül kicsiben alkalmazom.
    A házi mosószerhez annyit tennék hozzá, ha használom, kell az ecet az öblítőbe, mert nélküle foltos a mosógép dobja a mosószertől.

    VálaszTörlés

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.