2014. április 12., szombat

Spontán

Bírom a spontán dolgokat.
Bírom mikor egyszerűen pillanatok alatt eldöntök valamit, mert eszembe jut, mert szembe jön a lehetőség, és kiderül: több a jelentősége, mint hittem.
Legalábbis nekem óriási volt, mikor két napja felmentünk Szabolccsal a nagy zsidódombra, lesétálni az ebédet. Jól fújt a szél, ilyenkor félelmetes a fék között. A zsidó sírokig nem is mentünk el, mert messziről is látni lehetett, hogy a tölgyest átrendezte a viharos szél. Egy fa kettétörve, inkább nem megyünk tovább, döntöttem el, majd abban a pillanatban felemelkedett előttünk 5 méterrel egy megzavart sólyom, és a szelet kihasználva lassan felemelkedett. Pár pillanat, s követte a társa, ő jobbra volt tőlünk, szintén 5-10 méternyire.
Mondtam már hogy imádom a madarakat?

A spontán humort is nagyon szeretem.
Hétvége, pakolászok a konyhában, anyám is, egymástól függetlenül. Hívjuk Kevint. Jön. Én is, anyu is a kezébe adunk egy-egy akármit, mondván: szennyes.
Abban a pillanatban lép be az ajtón Szabolcs, kérdezve:
- Mi lesz az ebéd?
Ekkor hangzik el a Kevinnek szinte egyszerre mondott "szennyes", erre Szabolcs:
- Az nem túl jó..- és megy tovább.

Megyünk együtt Szabolccsal boltba. Villanyoszlop, tetején madár. Nagyobb galamb volt.
De messziről néztem, néztem, tanakodtam: biztos galamb?
Erre a kisfiam:
- Nem anya, az egy szirti sas.

Amúgy a kisfiam beteg volt a héten. Két napig. Négyet volt itthon. tegnap ment a dokihoz igazolásért, és a korának nehezen feldolgozható látványban volt része.
Előrebocsátom, ez egy normális falu, átlag, normál emberekkel, egy-két renitens család vagy pár ilyen ember, de azért állíthatom, hogy az átlag az normális. Lehet gyereket egyedül elengedni normál időkorlátok közt. Ahol mi lakunk az különösen jó hely, az orvosi rendelő közel van, közben posta, önkormányzat épülete, szóval nem kihalt, aránylag (helyhez mérve) forgalmasabb hely.
Gyerek jön haza a dokitól, elhagyja az önkormányzat épületét, közeledik a postához, majd kiáltást hall. Oda néz, és egy teraszon kefélő párt lát.
Hazajön, közli hogy egyedül soha többet nem megy el itthonról.
Oké, ez túlzás, de azt hiszem joggal retten meg, nincs szokva ilyesmihez, miért is lenne? Gondolkodom mit lehet tenni, érdemes-e szólni valahol emiatt, de a fiamat sem kívánom kitenni idegenek kérdezősködésének, és azt sem óhajtom hallgatni, hogy biztos tévedett, félreértett valamit.
Ő nem használta a kefélés szót, csak azt mondta hogy a férfi állt a nő mögött, és mozgott. Mivel iskolás, bőven hall ilyesmiről, nem vagyok álszent, tudom mi megy az iskolás gyerekeknél, hamar tisztába kerülnek ezekkel a dolgokkal. Mármint hogy mi mit jelent, ismerik a szavakat, csak épp más hallani a szex vagy kefélés szót és más látni ahogy igénytelen állatok ezt csinálják fényes nappal nyilvánosan.
Mi ezt átbeszéltük, túl fog lépni rajta.

Visszatérve a spontán dolgokra, a bojlerem is spontán tönkrement. Vége, finito, vehetek másikat. Addig gázon melegítek vizet, és most jól jön a hűvös idő, nem döglünk meg ha estére befűtünk, így pedig ott is melegszik a víz. Igazából más terveim voltak, kéne már a nyomtató, de az most csúszni fog.

Képek:
tölgyes

Nap


Szabolcs


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha a véleményed nem titok, a neved se legyen az :) Tisztelj meg az aláírásoddal.